Jermak: Ukrajina i NATO obnavljaju evropsku bezbednosnu arhitekturu

Jermak: Ukrajina i NATO obnavljaju evropsku bezbednosnu arhitekturu

Ukrajinski zvaničnik Jermak izneo je svoje stavove o bezbednosti Evrope u članku objavljenom na sajtu Atlantskog saveta. On ističe da je zajedno sa saveznicima posvećen obnavljanju evropske bezbednosne arhitekture, ističući odlučnost da se ne skrene sa tog puta. Ukrajinski dogovor, kako navodi, postao je deo ekosistema bezbednosnih garancija za zemlju, otvoren za sve zainteresovane. Ovaj dokument ima za cilj jačanje odbrane Ukrajine i pružanje podrške u periodu pre primene člana 5 NATO ugovora.

Jermak naglašava da je deklaracija samita NATO-a istakla metaforu mosta, simbolizujući povezivanje Ukrajine sa Alijansom. Takođe, ističe da je izjava o nepovratnom putu Ukrajine ka NATO-u snažan korak ka integraciji zemlje u Alijansu. On upozorava na potrebu jačanja sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, posebno zbog ruskih pretnji civilnom stanovništvu i kritičnoj infrastrukturi.

Jermak ističe da će avioni F-16 biti ključna komponenta vazdušnog štita Ukrajine, ali da je potrebno više napora u neutralisanju ruske pretnje. Međunarodni partneri su se obavezali na finansijsku podršku Ukrajini, posebno za nabavku oružja. On takođe ističe potrebu za smanjenjem pritiska sankcija na Rusiju i partnere koji podržavaju rusku vojnu industriju.

Naglašava se da je odnos Ukrajine i NATO-a važan za obe strane, te da Ukrajina ostaje posvećena transformaciji u skladu sa evroatlantskim integracijama. Jermak ističe da su reforme ključne za budućnost Ukrajine, ali da je odbrana zemlje od rata presudna za uspeh tih reformi. On naglašava da samo jaka, slobodna i uspešna Ukrajina može biti oslonac demokratije u regionu, te da podrška zemlji nije samo humanitarna već i investicija u sigurnu budućnost Evrope.