Bajden nastavlja da se oporavlja od COVID-19, ostaje van javnosti nakon završetka kampanje

Bajden nastavlja da se oporavlja od COVID-19, ostaje van javnosti nakon završetka kampanje

Prema rečima njegovog lekara, „simptomi predsednika Džoa Bajdena su skoro potpuno nestali“ od COVID-19, pošto je predsednik u ponedeljak ostao van pogleda javnosti peti dan zaredom.

Bajden je objavio da završava svoju kampanju za reizbor u pismu objavljenom u nedelju na društvenim mrežama. On je takođe u izjavi u nedelju najavio da podržava potpredsednicu Kamalu Haris.

Predsednik je poslednji put viđen u javnosti u sredu kasno nakon što je stigao u američku vazdušnu bazu u Doveru u Delaveru, nakon što je bio pozitivan na COVID-19 tokom kampanje u Las Vegasu ranije tokom dana. Zatim se motorom odvezao do svoje kuće za odmor u Rehobot Biču u Delaveru.

Bajdenov lekar, dr Kevin O’Konor, rekao je da je predsednik u ponedeljak ujutru završio svoju 10. dozu leka za borbu protiv COVID-a Paklsovid i nastavio da obavlja sve svoje predsedničke dužnosti.

„Njegovi simptomi su skoro potpuno nestali. Njegov puls, krvni pritisak, brzina disanja i temperatura ostaju apsolutno normalni“, napisao je O’Konor. „Njegova zasićenost kiseonikom i dalje je odlična na sobnom vazduhu. Njegova pluća ostaju čista.“

Bela kuća je saopštila da je Bajden u ponedeljak dobio odvojene brifinge od savetnika za unutrašnju bezbednost Liz Šervud-Rendal i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana. Oba brifinga su sprovedena virtuelno.

Bajdenov javni raspored za nedelju ostao je jasan dok se oporavlja od virusa, ali je u svom pismu u nedelju rekao da planira da ove nedelje uputi obraćanje naciji kako bi razgovarao o svojoj odluci da okonča svoju kandidaturu.

Bajden takođe planira da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Beloj kući ove nedelje, prema osobi koja je upoznata sa predsednikovim rasporedom, a koja nije bila ovlašćena da javno komentariše.