Šećer može biti ključ za lečenje ćelavosti kod muškaraca, tvrde naučnici

Šećer može biti ključ za lečenje ćelavosti kod muškaraca, tvrde naučnici

Prema istraživačima sa Univerziteta u Šefildu, ključ za izlečenje ćelavosti kod muškaraca – stanje koje pogađa do 50% muškaraca širom sveta – mogao bi da leži u šećeru koji se prirodno javlja u ljudskom telu. U studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Pharmacology, naučnici su otkrili da šećer nazvan 2-deoksi-D-riboza (2dDR) može stimulisati ponovni rast kose kod miševa.

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu i Univerziteta COMSATS Pakistan tokom osam godina proučavali su kako šećer može pomoći u zaceljivanju rana promovišući formiranje novih krvnih sudova. Primećeno je da kosa oko rana koje zarastaju brže raste u poređenju sa onima koje nisu lečene.

Kako bi dodatno istražili ovaj fenomen, naučnici su uspostavili model gubitka kose izazvanog testosteronom kod miševa, što je sličan uzrok ćelavosti kod muškaraca. Otkrili su da je primena male doze prirodnog šećera pomogla u formiranju novih krvnih sudova, što je dovelo do ponovnog rasta kose.

Nalazi studije pokazuju da je šećer iz deoksi riboze jednako efikasan u obnavljanju kose kao i Minoksidil, postojeći lek za lečenje gubitka kose. Ovo istraživanje nudi potencijalni alternativni pristup stimulisanju rasta kose putem prirodnog šećera deoksi riboze.

Profesorka Sheila MacNeil sa Univerziteta u Šefildu istakla je: „Ćelavost kod muškaraca je uobičajeno stanje koje pogađa muškarce širom sveta, ali trenutno postoje samo dva leka licencirana od strane FDA za lečenje. Naše istraživanje sugeriše da bi odgovor na lečenje gubitka kose mogao biti jednostavan kao korišćenje prirodnog deoksi riboze šećera da bi se pojačalo snabdevanje krvlju folikulima dlake kako bi se podstakao rast kose. Istraživanje koje smo uradili je u veoma ranoj fazi, ali rezultati su obećavajući i zahtevaju dalju istragu.“

Profesor Muhammed Iar sa IRCBM, COMSATS Univerzitet Pakistan, dodao je: „Ovaj pro-angiogeni šećer deoksi riboze je prirodan, jeftin i stabilan, i pokazali smo da se može isporučiti iz različitih gelova ili obloga. To ga čini atraktivnim kandidatom za dalje istraživanje za lečenje gubitka kose kod muškaraca.“