Istraživanje otkriva da šimpanze koriste sličnu strukturu razgovora kao ljudi

Istraživanje otkriva da šimpanze koriste sličnu strukturu razgovora kao ljudi

Istraživači su otkrili da šimpanze koriste strukturu komunikacije koja je veoma slična ljudskom razgovoru, sa brzim smenama u komunikaciji i kratkim pauzama između gestova, prema studiji objavljenoj 22. jula u časopisu Current Biology.

Studija, koja se temelji na analizi više od 8.500 gestova u pet divljih zajednica šimpanzi u istočnoj Africi, pokazuje da šimpanze koriste sličan obrazac u komunikaciji kao i ljudi. Istraživači su merili vreme skretanja i obrasce razgovora, otkrivajući da su pauze između gestova šimpanzi u proseku oko 120 milisekundi, što je u skladu sa brzim vremenom odgovora koje se primećuje u ljudskim razgovorima.

„Iako su ljudski jezici izuzetno raznovrsni, svi delimo karakteristiku da su naši razgovori strukturisani brzim zaokretima od oko 200 milisekundi u proseku“, rekla je Ketrin Hobajter sa Univerziteta Sent Endruz u Velikoj Britaniji. „Naši nalazi sugerišu da i šimpanze koriste slične komunikativne strukture.“

Istraživanje je pokazalo da 14% komunikativnih interakcija među šimpanzama uključuje razmenu gestova između dva pojedinca, sa većinom razmena koja se sastoji od dvodelnih komunikacija, dok su neke uključivale do sedam delova.

Ova sličnost u komunikaciji može ukazivati na zajedničke evolucione mehanizme koji pokreću društvene i komunikativne interakcije kod različitih vrsta. Istraživači sugerišu da možda ne treba da se smatra da je ljudska komunikacija jedinstvena, već da bi slični obrasci mogli biti prisutni kod drugih društvenih životinja.

U budućim istraživanjima, tim planira da istraži zašto šimpanze koriste ovu komunikaciju i da li slične strukture postoje kod drugih visoko društvenih životinja kao što su slonovi ili gavrani. „Ova otkrića nam mogu pomoći da bolje razumemo kako su se komunikativne strukture razvijale kod različitih vrsta“, zaključila je Hobajter.