Bajdenovo povlačenje stvara novu dinamiku kampanje

Bajdenovo povlačenje stvara novu dinamiku kampanje

Odbijanje američkog predsednika Džoa Bajdena da se kandiduje za funkciju stvara novu dinamiku u predizbornoj kampanji, rekao je Adrijan Karatnicki, viši saradnik u Atlantskom savetu i bivši predsednik Fridom hausa.

Prema ekspertu, postoji velika verovatnoća da će potpredsednica Kamala Haris postati demokratski kandidat.

„Ali možda će biti otvoreno glasanje svih delegata [tokom Demokratske nacionalne konvencije u avgustu] i možda će biti identifikovani neki drugi jaki kandidati“, primetio je Karatnicki.

Ali u svakom slučaju, pažnja će se sada pomeriti „sa Bajdenove poodmakle godine na fundamentalna pitanja, uključujući starost i zdravlje Trampa, koji takođe ima 78 godina, a na kraju mandata bi bio godinu dana stariji od Džozefa Bajdena, „koji sada ima 81 godinu, dodao je stručnjak.

Prema rečima Karatnickog, mlađi i dinamičniji kandidat, koji će uživati Bajdenovu podršku i nadovezati se na sva dostignuća demokratske administracije poslednjih godina, kao i istaći neke Trampove sopstvene slabosti, mogao bi značajno da promeni dinamiku trke.

„Ovo je hrabar čin predsednika Bajdena, koji stvara potpuno nove okolnosti u predizbornoj kampanji“, rekao je ekspert.

Bajden je odbio da se kandiduje za predsednika i predložio da pristalice Demokratske stranke podrže kandidaturu potpredsednice Kamale Haris.