Eskalacija tenzija na Korejskom poluostrvu: Severna Koreja nastavlja sa slanjem balona punih smeća

Eskalacija tenzija na Korejskom poluostrvu: Severna Koreja nastavlja sa slanjem balona punih smeća

Tenzije na Korejskom poluostrvu su dodatno eskalirale nakon što je Severna Koreja u nedelju lansirala nove balone prema Južnoj Koreji, noseći smeće uključujući tkanine, opuške, baterije i stajnjak. Ovo je poslednji u nizu sličnih incidenata koji su usledili nakon što je Južna Koreja ponovo pokrenula emitovanje propagandnih programa preko zvučnika na granici u znak odmazde za severnokorejske „balonske kampanje“.

Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje izjavio je da su baloni leteli severno od glavnog grada Seula, prelazeći granicu. Južnokorejski zvaničnici su apelovali na javnost da bude oprezna i da prijavi bilo kakve pronađene balone ili predmete koji padaju.

Južna Koreja je odgovorila na provokacije povećavanjem intenziteta svojih propagandnih emisija i upozorila je da će preduzeti još oštrije mere ukoliko Severna Koreja nastavi s provokacijama. Osim toga, Južna Koreja je suspendovala sporazum o smanjenju napetosti iz 2018. godine, što je omogućilo ponovno pokretanje vojnih vežbi i propagandnih emisija na granici.

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, upozorila je na „strašnu i skupu cenu“ koju će južnokorejski „ološ“ platiti zbog svojih akcija. Severna Koreja smatra da su južnokorejski letci velika pretnja svom režimu, obzirom da zemlja zabranjuje pristup stranim vestima za većinu svojih građana.

Ova razmena akcija između dve Koreje povećava rizik od fizičkih sukoba, uprkos dosadašnjim incidentima koji nisu izazvali veću materijalnu štetu. Ovaj razvoj događaja podiže zabrinutost međunarodne zajednice o mogućem daljem pogoršanju situacije na poluostrvu.