Netanjahu: Izraelska „duga ruka“ dopreće do svojih neprijatelja bilo gde

Netanjahu: Izraelska „duga ruka“ dopreće do svojih neprijatelja bilo gde

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio je Izraelske odbrambene snage zbog izvođenja operacije udaljene više od 1.700 kilometara od granica zemlje, nazivajući je preciznom i uspešnom. Ova akcija je poslužila kao jasno upozorenje svim neprijateljima Izraela. Izraelska vojska je izvršila prvi direktni vazdušni napad velikih razmera na Jemen, ciljajući lučki grad Hodejda. Ovaj napad je izazvao požar na naftnom terminalu u luci i povredio najmanje 80 ljudi, prema preliminarnim podacima ministarstva zdravlja u Sani.

Premijer Netanjahu je istakao da luka koja je meta napada nije nevina, već je korišćena u vojne svrhe kao ulazna tačka za oružje koje je Iran isporučio pobunjenicima Hutima. Napad je usledio kao odgovor na prethodni napad dronom ubice u kojem je jedna osoba ubijena blizu američkog konzulata u Tel Avivu. Izraelski lider je naglasio da je udar na Jemen bio neophodan kao odgovor na ovaj događaj.

Pobunjenici Huti su pohvalili svoj napad dronom kao značajnu vojnu operaciju, koja je rezultirala smrću jednog izraelskog državljanina i ranjavanjem desetoro ljudi. Izraelske odbrambene snage su priznale grešku u tome što nisu presrele dron ili izdale uzbunu, iako su ga detektovali protivvazdušni sistemi.

Netanjahu je istakao da izraelski udar na Jemen jasno pokazuje neprijateljima da nema mesta do kojeg Izraelova moć neće stići. Grupa Huti, koja kontroliše deo Jemena, nastavila je sa napadima na trgovačka plovila povezana sa Izraelom, u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi. Koalicija predvođena SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom izvodi vazdušne napade na Hute, optužujući ih da su povezani sa Iranom.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan je izjavio da će Izrael uzvratiti na svaki napad Huta koji ugrozi izraelske državljane. Sa druge strane, Huti su obećali osvetu za izraelski napad još snažnijim udarima, tvrdeći da je izraelska agresija usmerena na povećanje patnje naroda i vršenje pritiska na Jemen zbog podrške Gazi.