Američke demokrate pojačavaju pritisak na Bajdena

Američke demokrate pojačavaju pritisak na Bajdena

Najmanje 13 demokrata u američkom Kongresu pridružilo se pozivima za povlačenje predsednika Joe Bidena iz trke za nominaciju Demokratske stranke na predsedničkim izborima 2024. godine, po izveštaju NBC News-a. Ukupan broj kritičara Bidena u Kongresu dostigao je najmanje 35 od petka, prema navodima agencije.

Predsednik u 81. godini, trenutno izolovan u svom domu u Delaveru zbog Covida-19, tvrdi da će se vratiti kampanji sledeće nedelje.

Utjecajne demokrate poput bivšeg predsednika Baracka Obame, lidera senatske većine Chucka Schumera i bivše predsednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, navodno su izrazile zabrinutost zbog Bidena i njegovih šansi za reizbor nakon lošeg nastupa u junskoj debati s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

Senator Sherrod Brown i određeni demokrati u Predstavničkom domu pridružili su se rastućem broju kritičara na Capitol Hillu i stranačkim donatorima koji pozivaju svog potencijalnog kandidata da se povuče zbog sve manjih izgleda za pobedu, navodi NBC.

Prema anketi AP-NORC Centra za istraživanje javnih poslova objavljenoj u sredu, skoro dve trećine demokrata širom zemlje podržava Bidena da se povuče i omogući drugom kandidatu da se kandiduje.

Članovi Bidenove porodice započeli su razgovore o tome kako bi mogao izgledati njegov eventualni izlazak iz predsedničke trke ako odluči da se povuče, prema izveštaju NBC-a u petak. Međutim, portparol Bele kuće Andrew Bates demantovao je bilo kakve razgovore o tome, poručujući pristalicama da zadrže veru.

Biden je obećao da se vraća u kampanju sledeće nedelje, prema izjavi njegove kampanje u petak. Nakon govora svog rivala na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, gde je Trump prihvatio nominaciju stranke, Biden je nazvao tu viziju budućnosti „mračnom“.

„Zajedno, kao stranka i kao nacija, možemo i pobedićemo ga na izborima“, izjavio je Biden, dodajući da su „ulozi visoki, a izbor jasan. Zajedno ćemo pobediti.“

Trump je u četvrtak održao svoje prvo javno obraćanje nakon što je preživeo pokušaj atentata na mitingu u Pensilvaniji prošlog vikenda. On je obećao „neverovatnu pobedu“ u novembru, tvrdeći da slede „četiri najveće godine u istoriji naše zemlje“ i obećavajući da će „vrlo brzo ponovo učiniti Ameriku velikom“.

Ranije u julu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva sarađivati sa svakim predsednikom SAD-a kojeg izabere američki narod.