Trampov napadač preleteo je dronom iznad mesta mitinga

Trampov napadač preleteo je dronom iznad mesta mitinga

Tomas Metju Kruks, naoružani napadač koji je pokušao da ubije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom predizbornog mitinga na farmi u Pensilvaniji prošle subote, preleteo je dronom iznad te lokacije nekoliko puta pre incidenta, kako je izvestio Volstrit žurnal.

Potencijalni atentator je uspeo da snimi događaj iz vazduha nekoliko sati pre napada 13. jula, prema rečima zvaničnika za sprovođenje zakona obaveštenih o ovom pitanju. Kruks je očigledno više puta lansirao dron na toj lokaciji.

Ubica je verovatno počeo da izviđa lokaciju ubrzo nakon što je događaj objavljen ranije ovog meseca. Kruks se navodno registrovao za događaj 7. jula i posetio sajt nekoliko dana kasnije.

Takođe se navodi da je on intenzivno pretraživao internet za datume drugih Trampovih mitinga, rekli su zvaničnici.

Međutim, do sada otkriveni tragovi ne daju konačnu sliku motiva napada, a Kruks je takođe pomenuo traženje informacija o Džou Bajdenu i predstojećoj demokratskoj konvenciji koja je zakazana za sledeći mesec.

Izveštaj DOJ-a postavlja dalja pitanja u vezi sa nedostatkom bezbednosti na Trampovom događaju i postupcima Tajne službe, čiji je zadatak da zaštiti bivšeg predsednika.

Tramp je za dlaku izbegao smrt tokom napada. Naoružani napadač je uspeo da ispali najmanje šest hitaca u republikanskog kandidata pre nego što ga je ubio kontrasnajperski tim. Tramp je tokom pokušaja atentata pogođen u uvo. Jedan učesnik skupa je poginuo, a dve osobe su teško ranjene.