Pogačar savladao Vingegor i povećao vođstvo na Tur de Fransu i dostigao 76 godina staru metu

Pogačar savladao Vingegor i povećao vođstvo na Tur de Fransu i dostigao 76 godina staru metu

Na 20. i pretposlednjoj etapi Tur de Fransu, Tadej Pogačar je ostvario još jednu pobedu, izjednačivši rekord sa pet etapnih pobeda ovog meseca. Slovenski biciklista, nosilac žutog dresa, nadmašio je branioca titule Jonasa Vingegora na vrhu Col De La Couillolea, dodajući sekunde svom značajnom vođstvu. Ovom pobedom, Pogačar je postao prvi biciklista od Đina Bartalija 1948. koji je pobedio na pet planinskih etapa na jednom Turu.

Pogačar je izjavio da je iznenađen postignutim uspehom, istakavši da je veoma srećan zbog svojih dosadašnjih rezultata. Sa prednošću od 5 minuta i 14 sekundi u odnosu na Vingegora, Pogačar je gotovo siguran da će osvojiti žutu majicu na ovogodišnjem Tur de Fransu. Trećeplasirani Remco Evenepoel je izgubio još više vremena na ovoj etapi, zaostavši 8 minuta i 4 sekunde iza Pogačara.

Poslednja etapa Tura će se održati na francuskoj rivijeri, sa vremenskom stazom od 34 kilometra od Monaka do Nice. Pogačar, ukoliko ne doživi incident, verovatno će osvojiti duplu krunu Giro d’Italia i Tour de France, čime bi postao prvi vozač posle Marka Pantanija 1998. koji je ostvario ovaj podvig u istoj godini.

Nakon spektakularnog napada prethodnog dana, Pogačar je izjavio da neće forsirati pobedu na subotnjoj etapi. Međutim, uspeo je da sačuva korak sa glavnim konkurentima na izuzetno zahtevnoj ruti koja je uključivala tri teška uspona kategorije 1. Na kraju, uspeo je da nadmaši Vingegora za sedam sekundi i potvrdi svoje vođstvo.