Tramp se vraća u kampanju u Mičigenu sa novim potpredsednikom pored sebe

Tramp se vraća u kampanju u Mičigenu sa novim potpredsednikom pored sebe

Republikanac Donald Tramp u subotu će održati svoj prvi javni predizborni miting otkako je povređen u pokušaju atentata, sa događajem u državi Mičigen na ratištu zajedno sa svojim novim kandidatom.

Zajednički skup sa senatorom iz Ohaja Džej Di Vensom je prvi za par otkako su zvanično postali kandidati GOP-a na Republičkoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju. Tramp je započeo okupljanje republikanaca tako što je Vensa imenovao za svog potpredsednika, a završio ga je govorom kojim se poziva na jedinstvo nakon pucnjave 13. jula u Pensilvaniji koja je ostavila Trampa sa okrvavljenim uvom i dovela do jednog smrtnog slučaja.

„Ja se kandidujem za predsednika cele Amerike, a ne pola Amerike, jer nema pobede u pobedi za pola Amerike“, rekao je Tramp u četvrtak uveče u najdužem govoru na konvenciji u modernoj istoriji sa nešto manje od 93 minuta.

Mičigen je jedna od ključnih država za koje se očekuje da će odrediti ishod predsedničkih izbora. Tramp je tesno pobedio u državi sa nešto više od 10.000 glasova 2016. godine, ali je demokrata Džo Bajden to preokrenuo 2020. godine, pobedivši sa razlikom od 154.000 glasova na putu do predsednika. Uz Vensa pored sebe, Tramp će govoriti u Grand Rapidsu, istorijski republikanskom uporištu koje je na nedavnim izborima imalo sve više plavetnila.

Trampov izbor Vensa viđen je kao potez za dobijanje podrške među glasačima takozvanih Rust Belt u mestima kao što su Mičigen, Pensilvanija, Viskonsin i Ohajo, koji su pomogli Trampu da zabeleži svoju iznenađujuću pobedu 2016. Vens je posebno pomenuo ta mesta tokom svog govora o prihvatanju u RNC-u, naglašavajući svoje korene odrastanja u siromaštvu u malom gradu Ohaju i obećavajući da neće zaboraviti ljude iz radničke klase čiji su „poslovi poslani u inostranstvo, a deca u rat“.

Demokrate su dominirale nedavnim izborima u Mičigenu, ali republikanci sada vide otvaranje u državi jer su demokrate sve više podeljene oko toga da li Bajden treba da ispadne iz trke. Bajden je insistirao da ne odustaje i pokušao je da vrati fokus na Trampa, rekavši u petak da je Trampov govor o prihvatanju na Republičkoj nacionalnoj konvenciji pokazao „mračnu viziju budućnosti“.

81-godišnji demokratski predsednik, koji se prošle nedelje pojavio u Detroitu, trenutno je u izolaciji u svojoj kući na plaži u Delaveru nakon što mu je dijagnostikovan COVID-19.

Grand Rapids je najveći grad u okrugu Kent, jednom od tri okruga Mičigena koje je Tramp osvojio 2016., ali je Bajden preokrenuo 2020. To je takođe oblast u kojoj je Niki Hejli obezbedila značajan broj glasova na republikanskim predizborima u februaru, grupa birača za koje se sada nadaju da će se obe predsedničke kampanje povećati.

Američka predstavnica Hilari Šolten, demokrata koja predstavlja Grand Rapids, je među sve većim brojem poslanika koji pozivaju Bajdena da se povuče nakon katastrofalnog nastupa u debati.