Nemac osuđen na smrt u Belorusiji, jedinoj evropskoj naciji koja sprovodi egzekucije, saopštila je grupa za ljudska prava

Nemac osuđen na smrt u Belorusiji, jedinoj evropskoj naciji koja sprovodi egzekucije, saopštila je grupa za ljudska prava

Beloruska grupa za ljudska prava saopštila je u petak da je nemački državljanin osuđen na smrt zbog terorizma i drugih optužbi povezanih sa eksplozijom sa namerom da naruši javni red.

Belorusija je jedina zemlja u Evropi koja još uvek pogubljuje zatvorenike i našla se pod velikim kritikama. Izveštaji kažu da osuđenike obaveštavaju da su njihove žalbe odbijene, zatim ih nateraju da kleknu i nekoliko minuta kasnije im pucaju u potiljak.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je upoznato sa slučajem. Rečeno je da ministarstvo i nemačka ambasada u Minsku pružaju konzularnu podršku pogođenoj osobi i zalažu se za njega kod beloruskih vlasti, ali nije navedeno njegovo ime niti druge detalje.

Ugledna grupa za ljudska prava Viasna, čiji je zatvoreni osnivač dobitnik Nobelove nagrade za mir, identifikovala je osuđenog kao medicinskog radnika Nemačkog Crvenog krsta po imenu Riko Kriger. U njemu se navodi da je osuđen krajem juna na zatvorenom suđenju za optužbe koje uključuju plaćeničke aktivnosti, terorizam i stvaranje ekstremističke grupe.

U presudi se navodi da je on kriv za „izvršio eksploziju kako bi uticao na donošenje odluka vlasti, zastrašio stanovništvo (i) destabilizovao javni red“, navodi Viasna, ali nije poznato kada i gde je došlo do navodne eksplozije.

„Smrtna kazna je okrutan i nehuman oblik kazne koji Nemačka odbacuje pod svim okolnostima“, saopštilo je nemačko ministarstvo.