Navodni napadač Salmana Ruždija neće videti privatne beleške autora pre suđenja

Navodni napadač Salmana Ruždija neće videti privatne beleške autora pre suđenja

Autor Salman Ruždi ne mora da predaje privatne beleške o svom ubodu nožem čoveku optuženom da ga je napao, presudio je u četvrtak sudija, odbacujući tvrdnju navodnog napadača da ima pravo na materijal dok se priprema za suđenje.

Advokati Hadija Matara su u februaru pozvali Ruždija i izdavača Penguin Random House za sav izvorni materijal u vezi sa Ruždijevim nedavno objavljenim memoarima: „Nož: meditacije nakon pokušaja ubistva“, koji detaljno opisuje napad na instituciju Chautaukua 2022. Javni branilac Natanijel Barone rekao je da materijal koji je tražio sadrži informacije koje nisu dostupne nigde drugde.

„Možete ga dobiti iz knjige“, ​​rekao je sudija okruga Chautaukua Dejvid Foli Baroneu tokom rasprava u četvrtak, pre nego što je ocenio da je zahtev previše širok i težak. Pored toga, rekao je sudija, Ruždi i izdavač su obuhvaćeni njujorškim zakonom o štitu, koji štiti novinare od prinude da otkriju poverljive izvore ili materijal.

Zahtevanje od Ruždija da preda lične materijale „imalo bi neto efekat viktimizacije gospodina Ruždija po drugi put“, rekla je Elizabet Meknamara, advokat Penguin Random Housea tražeći da se sudski pozivi ponište.

Matar iz Fervjua u Nju Džersiju izjasnio se da nije kriv za napad i pokušaj ubistva nakon što ga je optužila velika porota okruga Chautaukua ubrzo nakon što su vlasti rekle da je pojurio na binu i izbo Ruždija dok se spremao da se obrati oko 1.500 ljudi u amfiteatru u povlačenje zapadnog Njujorka.

Ruždi (77) je proveo godine skrivajući se nakon što je ajatolah Homeini 1989. izdao fetvu, ili edikt, pozivajući na njegovu smrt zbog njegovog romana „Satanski stihovi“, koji neki muslimani smatraju bogohuljenjem. Tokom protekle dve decenije, Ruždi je slobodno putovao.

Takođe u četvrtak, sudija je pomerio suđenje Mataru sa septembra na oktobar kako bi se prilagodio Ruždijevom rasporedu putovanja, kao i direktoru grada azila u Pitsburgu Henriju Rizu, koji je moderirao nastup Instituta Chautaukua i takođe je ranjen. Očekuje se da će oba muškarca dati iskaz.

Odabir porote sada treba da počne 15. oktobra, rekao je okružni tužilac Džejson Šmit.