Italijanski sud naložio novinaru da plati 5.000 evra odštete Đorđi Meloni zbog uznemiravanja

Italijanski sud naložio novinaru da plati 5.000 evra odštete Đorđi Meloni zbog uznemiravanja

Sud u Milanu naložio je novinarki Đuliji Korteze da plati italijanskoj premijerki Đorđi Meloni 5.000 evra zbog ismevanja njene visine na društvenim mrežama pre tri godine, preneo je Rojters.

Sud je takođe odlučio da izrekne odloženu kaznu od 1.200 evra Kortezeovoj zbog uznemiravanja Meloni na platformi društvenih medija Iks u oktobru 2021.

Uznemiravanje Melonijeve od strane novinarke je sud prepoznao kao „ismevanje tela“ (ismevanje tela je diskriminacija osobe na osnovu spoljašnjih karakteristika).

Napominje se da je Korteze objavila fotografiju Melonijeve, čija je desničarska partija Braća Italije u to vreme bila u opoziciji, a u pozadini je pokojni fašistički lider Italije Benito Musolini.

Korteze je takođe objavila niz postova na društvenoj mreži, uključujući i onu koja se prevodi kao „Ne plašiš me, Đorđa Meloni. Na kraju krajeva, visoka si samo 1,2 metra. Ne mogu ni da te vidim“.

Međutim, različiti medijski sajtovi navode da je zvanična visina Malonijeve između 1,58 i 1,63 metra.

Korteze još može da se žali na presudu, a advokat Đorđe Melni je rekao da će premijerka svaku nadoknadu koju eventualno dobije od novinara donirati u dobrotvorne svrhe.

Uaprilu 2023. Dominik Rab je podneo ostavku na mesto zamenika premijera i ministra pravde Ujedinjenog Kraljevstva nakon istrage o navodima o maltretiranju.