Evropski lideri ponovo su potvrdili podršku ukrajinskom energetskom sektoru na samitu u Velikoj Britaniji

Evropski lideri ponovo su potvrdili podršku ukrajinskom energetskom sektoru na samitu u Velikoj Britaniji

Na samitu Evropske političke zajednice, šefovi država i vlada potvrdili su svoju posvećenost podršci Ukrajini, uključujući podršku njenim energetskim potrebama uoči zime i borbu protiv brodova koji pomažu Rusiji da izbegne sankcije, izjavio je britanski premijer Kir Starmer na konferenciji za novinare nakon 4. samita Evropske političke zajednice u Blenhajm palati u Vudstoku.

On je izvestio da su imali veoma uspešan i produktivan samit sa 46 evropskih lidera, uključujući predsednika Zelenskog, koji se tog jutra obratio na plenarnoj sednici. Razgovarali su o njihovoj posvećenosti podršci Ukrajini, što je veoma važna obaveza koja je tog dana ponovo potvrđena, uključujući podršku njenim energetskim potrebama uoči zime i razbijanje brodova koji pomažu Rusiji da izbegne sankcije.

Starmer je naglasio da je važno da bude jasno da se Ukrajina bori ne samo za ukrajinski narod, već i za evropske nacije, za slobodu, demokratiju i vladavinu prava. „A naša bezbednost, dakle, počinje u Ukrajini. Zato smo još jednom obećali predsedniku Zelenskom da ćemo biti uz Ukrajinu, kao što smo činili i ranije, i podržavaćemo Ukrajinu, kao što smo činili, sve dok uzima“, rekao je britanski premijer.

On je naglasio da podrška Ukrajini „ostaje snažna kao što je ikada bila“ i da je, očigledno, „još jača sa 46 evropskih lidera danas ovde“.

Starmer je naglasio da će Velika Britanija nastaviti da igra vodeću ulogu u podršci naporima Ukrajine da odbije rusku agresiju. „Veoma sam ponosan na ulogu koju smo odigrali u odnosu na Ukrajinu. To je bila vodeća uloga. I to je zasluga prethodne vlade sa kojom smo se ujedinili po ovom pitanju i nastavili ovaj posao“, rekao je on.

U četvrtak se u Velikoj Britaniji održava 4. samit Evropske političke zajednice. Na njemu učestvuje 47 šefova država i vlada: 27 država članica EU i 20 drugih zemalja kontinenta.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski učestvuje na samitu, koji će uključivati i niz bilateralnih sastanaka.