Evropska komisija sakrila je od javnosti detalje o ugovorima o vakcini protiv Covid-19

Evropska komisija sakrila je od javnosti detalje o ugovorima o vakcini protiv Covid-19

Najviše pravosudno telo EU presudilo je da Komisija EU nije pružila dovoljnu transparentnost u vezi s ugovorima o nabavci vakcina protiv Covid-19 s farmaceutskim kompanijama poput Pfizer-a i AstraZeneca. Ova odluka je proistekla iz tužbi koje su se odnosile na kupoprodajne ugovore vredne oko 2,7 milijardi evra sklopljene tokom 2020. i 2021. godine.

Evropski parlament poslanici su zahtevali pristup detaljima ugovora kako bi osigurali zaštitu javnog interesa i proverili da članovi pregovaračkog tima EU nemaju sukob interesa. Međutim, Brisel je pružio samo ograničen pristup dokumentima, tvrdeći da je to neophodno zbog zaštite komercijalnih interesa.

Opšti sud EU zaključio je da Komisija nije pružila dovoljan pristup ugovorima o vakcinama, ne uspevajući da pokaže da bi širi pristup ugrozio komercijalne interese kompanija. Sud je takođe naglasio da Komisija nije uzela u obzir sve relevantne okolnosti u vezi sa sukobom interesa i zaštitom privatnosti.

Odluka suda delimično je potvrdila tužbe protiv Brisela, ukazujući na nepravilnosti u odlukama Komisije da zadrži informacije od javnosti. Reakcija Brisela na presudu došla je uoči glasanja u Evropskom parlamentu o ponovnom izboru Ursule von der Leyen za šeficu Evropske komisije.

Komisija zadržava pravo da se žali na odluku suda, dok istovremeno tvrdi da pruža najširi mogući pristup dokumentima u skladu s principima transparentnosti.