Proteini creva mogu zaštititi moždane ćelije kod Parkinsonove bolesti

Proteini creva mogu zaštititi moždane ćelije kod Parkinsonove bolesti

Skoro 10 miliona ljudi širom sveta pati od Parkinsonove bolesti (PD), stanja koje uzrokuje ukočenost mišića i drhtanje zbog gubitka hemijskog dopamina u mozgu. Jedan od uzroka PD je izlaganje toksinima. U nedavnoj studiji, dr Scott A. Valdman sa Univerziteta Tomas Džeferson, i njegov tim otkrili su da protein receptora creva nazvan GUCI2C može da spreči razvoj PD štiteći od oštećenja mozga i toksičnih uvreda.

Rad je objavljen u časopisu npj Parkinsonova bolest.

Tim dr Valdmana već godinama proučava GUCI2C. Opšte je poznat po svojoj ulozi u lučenju vode i soli u crevima. Međutim, GUCI2C se takođe proizvodi u mozgu. Prethodno je tim uklonio GUCI2C iz ćelija creva kod miševa i video povećanje ekspresije gena povezanih sa PD.

„Tada smo napravili taj skok od creva do mozga“, kaže dr Valdman. „Ako bismo uklonili GUCI2C u mozgu, da li bi to uticalo na podložnost PD?“

Lara Cheslov, MD-Ph.D. student u laboratoriji Valdman, radio je sa Richardom Smeineom, doktorom nauka, predsedavajućim odeljenja za neuronauku i direktorom Jefferson Comprehensive Parkinson’s Disease and Movement Disorder Center, da istraži ovo pitanje. Otkrili su da su miševi kod kojih je ekspresija GUCI2C „izbačena“ ili uklonjena imali više oštećenja moždanih ćelija i bili su podložniji toksinima, u poređenju sa miševima sa normalnim GUCI2C.

Štaviše, kada su miševi sa normalnim nivoima GUCI2C bili izloženi toksinu, nivoi GUCI2C su se prirodno povećali. Ovo sugeriše da je bilo skoro kao da je GUCI2C igrao zaštitnu ulogu u moždanim ćelijama miša ili neuronima, što je iznenadilo istraživače s obzirom na njegovu normalnu ulogu u crevima.

Ovo je navelo tim da pogleda ljudske uzorke da vidi da li ekspresija GUCI2C pokazuje iste trendove. Uzorci pacijenata sa PD pokazali su povišene nivoe GUCI2C u poređenju sa uzorcima pacijenata koji nisu imali PD – rezultat koji je zbunio istraživače.

Trenutne terapije za PD oponašaju dopamin, koji jednostavno upravlja simptomima PD. Ciljanje na GUCI2C može biti obećavajući put za potencijalno sprečavanje progresije bolesti u potpunosti zaštitom od oštećenja neurona. Iako su ove studije u ranim pretkliničkim fazama, dr Valdman se nada da će jednog dana moći koristiti pacijentima koji pate od PD.