Japanski premijer se izvinio žrtvama prisilne sterilizacije

Japanski premijer se izvinio žrtvama prisilne sterilizacije

Japanski premijer Fumio Kišida je izrazio duboko žaljenje i uputio izvinjenje više od 100 osoba koje su podvrgnute sterilizaciji u sklopu dugogodišnjeg programa eugenike u zemlji. Obećao je da će svim preživelim žrtvama ove politike biti isplaćena odšteta.

U sredu je Kišida održao sastanak u svojoj kancelariji u Tokiju sa oko 130 ljudi, uključujući 19 tužilaca koji su bili uključeni u tužbe protiv vlade. Ovaj susret usledio je nakon što je Vrhovni sud Japana naložio državi da isplati nadoknadu žrtvama eugeničkog programa, ocenjujući ga neustavnim.

Premijer je naglasio veliku odgovornost vlade i izrazio duboko iskreno izvinjenje, ističući da će se što pre doneti novi okvir za obeštećenje.

Zakon o eugeničkoj zaštiti donet je u Japanu 1948. godine kao mera za kontrolu porasta nataliteta posle rata i sprečavanje rođenja „inferiornog potomstva“. Do ukidanja ovog zakona 1996. godine, sterilisano je oko 25.000 osoba sa invaliditetom, uključujući više od 16.000 koji su operisani bez njihovog pristanka, prema izveštaju parlamenta.

Od 2019. godine, vlada je ponudila fiksni iznos od 3,2 miliona jena (20.280 dolara) svima koji su bili sterilisani u okviru ovog programa, pod uslovom da zatraže nadoknadu u roku od 20 godina od operacije. Iako je više od 800 žena i 300 muškaraca primilo ovu isplatu, kritičari, uključujući i Vrhovni sud, smatraju da je iznos nedovoljan i da 20-godišnji rok zastare isključuje većinu žrtava ovog programa.

Do sada je oko 39 žrtava podnelo tužbe protiv vlade, a sudski postupci su rezultirali sa 12 presuda u korist tužilaca i devet protiv njih. Šest tužilaca je preminulo nakon podnošenja tužbi.

Prva presuda u korist tužilaca doneta je od strane suda u Osaki 2022. godine. Međutim, vlada tvrdi da je rok zastare onemogućio isplatu odštete žrtvama sterilizacije iz 1960-ih i 1970-ih godina. Nedavna presuda Vrhovnog suda obuhvatila je slučaj Osake i još četiri slučaja koji su razmotreni pred lokalnim sudovima.

Tokom sastanka u sredu, premijer Kišida je najavio da će se razmatrati isplata odštete žrtvama koje nisu podnele tužbe, kao i supružnicima osoba koje su bile sterilisane.