U Sudu BiH održano ročište protiv Dodika, naredno zakazano za 28. avgust

U Sudu BiH održano ročište protiv Dodika, naredno zakazano za 28. avgust

U Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) je održano ročište u procesu protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koje je državno tužilaštvo optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Danas je svedočila predsedavajuća Veća naroda Srebrenka Golić (SNSD), kao svedok Dodikove odbrane, a naredno ročište biće održano 28. avgusta i svedočiće generalna sekretarka predsednika RS Jelena Pajić Baštinac.

Dodika i Lukića je Tužilaštvo BiH optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, što je prema Krivičnom zakonu BiH – krivično delo.

Golić je govorila o proceduri usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS i Veću naroda u vezi sa Zakonom o objavljivanju zakona i propisa RS i Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Ocenila je indikativnim da su delegati iz Kluba Bošnjaka 4. jula prošle godine, tri dana nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit doneo odluku o poništavanju oba zakona, odustali od prethodno najavljenog veta na te zakone.

Prema njenim rečima, tada se govorilo o tome da bi moglo doći do progona osoba koje provode ovaj zakon, a kada je objavljen u Službenom glasniku BiH, navela je, shvatila je o kakvom krivičnom progonu se radi.

Na pitanje Dodikove odbrane da li je imala utisak da je sve rađeno u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, OHR ili možda Ambasadom SAD da bi se pokrenuo proces kriminalizacije političkog vrha RS, ona je navela da su predstavnici Kluba bošnjačkog naroda stalno bili „u kontaktu sa nekim“, ali da ne zna s kim.

U martu ove godine Srebrenka Golić je stavljena na američku „crnu listu“ zbog podrške organizovanju proslave 9. januara kao Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pred Sudom BiH i danas su se okupili politički saradnici Milorada Dodika, da bi njemu i Lukiću dali podršku.