Drecun: Kurti maksimalno otežava život Srbima na Kosovu, očekuju se udari na obrazovni i zdravstveni sistem

Drecun: Kurti maksimalno otežava život Srbima na Kosovu, očekuju se udari na obrazovni i zdravstveni sistem

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, Milovan Drecun, izjavio je da Aljbin Kurti i njegov režim nastoje da maksimalno otežaju i onemoguće život srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, posebno na severu. Drecun je upozorio da je pitanje dana kada će režim udariti na obrazovni i zdravstveni sistem koji funkcionišu u srpskim sredinama.

Službenici Agencije za privatizaciju zatvorili su benzinske pumpe „NIS Petrola“ u severnom delu Kosovske Mitrovice, Zubinom Potoku i na jezeru Gazivode, navodeći da nisu poslovale sa licencom nadležnog ministarstva. Drecun je u razgovoru za RTS ocenio da je ovo deo politike Aljbina Kurtija usmerene protiv srpskog naroda na KiM.

„Kurti i njegov režim nastoje da maksimalno otežaju život srpskom narodu na KiM, posebno na severu, i da onemoguće rad svih srpskih institucija povezanih sa državom Srbijom. Očekujemo udar na obrazovni i zdravstveni sistem koji funkcionišu u srpskim sredinama,“ naveo je Drecun.

Istakao je da Kurti umesto da gradi suživot i pomirenje, sprovodi institucionalni i fizički teror nad srpskim narodom. Prema njegovim rečima, Srbi su obespravljeni, diskriminisani u policiji i sudstvu, i onemogućeni u zaštiti imovine.

„Fizički teror se sprovodi preko specijalnih parapolicijskih jedinica, a Kurti svojom antisrpskom retorikom motiviše ekstremne Albance da napadaju Srbe, njihovu imovinu, SPC i sveštenstvo,“ dodao je Drecun.

Drecun je takođe rekao da Kurti koristi antisrpsku politiku kako bi dobio veću podršku albanskog biračkog tela, posebno među mladima, i da mu odgovara podizanje netrpeljivosti prema Srbima kako bi obezbedio novi mandat.

Zapadne države, prema Drecunu, ne čine ništa da zaustave Kurtija, čak ga i ohrabruju najavom ukidanja mera uvedenih zbog izazivanja krize na severu KiM, te otvoreno podržavaju Kosovo ka članstvu u NATO i Savetu Evrope, što Drecun vidi kao pokušaj obesmišljavanja priče o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„Očekujemo da će Kurti poslati tzv. Ustavnom sudu predlog nacrta statuta o ZSO koji je izradila EU kao posrednik, što je politička manipulacija koja treba da prikaže Prištinu kao konstruktivnu, a Beograd kao nekonstruktivan,“ zaključio je Drecun.