Baltičke države napuštaju energetsku mrežu sa Rusijom i Belorusijom do februara sledeće godine

Baltičke države napuštaju energetsku mrežu sa Rusijom i Belorusijom do februara sledeće godine

Baltičke države, uključujući Estoniju, Letoniju i Litvaniju, zvanično su obavestile Rusiju i Belorusiju da će napustiti sporazum iz 2001. godine koji je do sada povezivao njihove elektroenergetske mreže pod kontrolom Moskve. Kompanije Elering iz Estonije, AST iz Letonije i Litgrid iz Litvanije su potvrdile da će njihovi mrežni priključci biti preneseni na glavnu kontinentalnu evropsku energetsku mrežu u februaru sledeće godine, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Generalni direktor Litgrida, Rokas Masiulis, najavio je da će se poslednje fizičke veze sa ruskom i beloruskom mrežom demontirati po isteku sporazuma 7. februara, a da će baltički sistemi biti isključeni iz zajedničke mreže sutradan. Ovaj korak se opisuje kao ambiciozan projekt energetske nezavisnosti regiona.

Odluka o napuštanju sporazuma BRELL iz 2001. godine dolazi u kontekstu nastojanja baltičkih država da povećaju svoju energetsku bezbednost i stabilnost kontrolišući frekvencije svojih elektroenergetskih mreža nezavisno od sistema pod kontrolom Moskve. Planirano je da se baltički sistemi sinhronizuju sa sistemom kontinentalne Evrope 9. februara 2025. godine, što će dodatno ojačati njihovu energetsku infrastrukturu u regionu.

Ova odluka je ubrzana zbog geopolitičkih promena izazvanih ratom u Ukrajini, čime su Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska dodatno koordinirale svoje napore sa Evropskom komisijom kako bi se integrisale u evropsku elektroenergetsku mrežu do kraja 2025. godine.