Predstavnik Ukrajine pri UN-u ismejava Lavrova jer je citirao Orvela: Tovariš Lavrov, koja si ti životinja?

Predstavnik Ukrajine pri UN-u ismejava Lavrova jer je citirao Orvela: Tovariš Lavrov, koja si ti životinja?

Stalni predstavnik Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama, Sergej Kislica, oštro je kritikovao ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zbog pokušaja da svoj govor u Savetu bezbednosti potkrepi slikama iz dela engleskog pisca Džordža Orvela. Kislica je ovu kritiku izneo na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

„Za koga nas smatra patetični Lavrov kada pokušava da mobiliše Orvela u svoju podršku? Možda nije svestan da su njujorške diplomate zapravo čitale Orvela, a da nisu nusproizvodi MGIMO-a u Sovjetskom Savezu, gde su Orvelove knjige bile zabranjene ili cenzurisane“, napisao je Kislica.

Lavrov je u utorak, na sednici Saveta bezbednosti o multilateralnoj saradnji, citirao Džordža Orvela i njegovu pripovetku „Životinjska farma“ rekavši: „U prošlom veku Džordž Orvel je u svojoj pripoveci „Životinjska farma“ već predvideo suštinu poretka zasnovanog na pravilima gde su sve životinje jednake, ali jedni su ravnopravniji od drugih, ako izvršite volju hegemona, sve vam je dozvoljeno i ako se usudite i počnete da branite svoje nacionalne interese, bićete proglašeni izopćenim i podložnim sankcijama.“

Kislica je Lavrovu odgovorio da su njegovi „govornici“ zaboravili da ga podsete da je Orvel bio Staljinov kritičar i neprijateljski raspoložen prema staljinizmu. Prema Orvelu, satirično delo „Životinjska farma“ oslikava događaje koji su prethodili ruskoj revoluciji 1917. godine i staljinističku eru Sovjetskog Saveza. Kislica je naglasio da je u tom periodu Rusija živela pod komunističkom ideologijom Josifa Staljina, koji je danas idolizovan u nekim krugovima u Rusiji.

Kislica je dodao da svaka životinja na „Životinjskoj farmi“ predstavlja određenu klasu sovjetskog društva: radni konj Bokser predstavlja radničku klasu, skeptični magarac Venijamin inteligenciju, zli psi oficire NKVD-a, tihe ovce masu ljudi, a svinja Skviler medije pod kontrolom vlade. Na vrhu piramide je veliki berkširski vepar Napoleon, alegorija Josifa Staljina, koji je prepravljao Sedam zapovesti životinja, glavna od kojih je postala: „Sve životinje su jednake, ali su neke životinje jednakije od drugih.“

„Pa, tovarishch Lavrov, koja si ti životinja?“ upitao je Kislica retorički.

Rusija je u utorak sazvala Savet bezbednosti UN da razgovara o multilateralnoj saradnji, pokušavajući skrenuti pažnju međunarodne zajednice sa kršenja Povelje UN od strane Moskve i njenih zloupotreba u Savetu bezbednosti. Više od pedeset zemalja osudilo je postupke Rusije i podržalo Ukrajinu potpisivanjem izjave koju je pročitao Kislica.

Lavrov boravi u poseti sedištu UN 16-17. jula, iskoristivši prednost predsedavanja Rusije Savetom bezbednosti ovog meseca.