Tramp kaže da ne voli sankcije

Tramp kaže da ne voli sankcije

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp je izrazio skepticizam u vezi sa primenom sankcija, ali nije jasno odgovorio na pitanje da li će ukloniti ograničenja koja su nametnuta Rusiji kao deo njegovog plana za rešavanje sukoba između Rusije i Ukrajine. U nedavnom intervjuu za Blumberg, Tramp je razgovarao o pitanju ukidanja sankcija Rusiji, ističući svoj stav da ne podržava sankcije uopšte. Međutim, nije direktno potvrdio da će njegov plan za okončanje sukoba uključivati ukidanje sankcija.

Tramp je istakao da je imao dobar odnos sa ruskim predsednikom Putinom, naglašavajući da njih dvojica nikada nisu bili u sukobu i da ne bi ulazili u konflikt sa Ukrajinom. Iako je Tramp izrazio skepticizam u vezi sa sankcijama, tokom svog mandata nije uklonio sankcije koje su bile uvedene Moskvi pre njegovog dolaska na vlast. Naprotiv, dodatno je pooštravao sankcije prema Rusiji, posebno u vezi sa projektom izgradnje gasovoda Severni tok 2 koji je usmeren ka Evropskoj uniji.

Pored toga, Tramp je vodio intenzivan trgovinski rat sa Kinom tokom svog predsedničkog mandata, što je ocenjivao kao uspeh. Ipak, kritikovao je svog naslednika, predsednika Džoa Bajdena, tvrdeći da je njegova administracija dovela do zbližavanja Rusije i Kine. Tramp je izneo zabrinutost u vezi sa globalnom političkom situacijom, upozoravajući na potencijalni rizik od eskalacije do Trećeg svetskog rata.