Ukrajinski startapi stvaraju armiju robota da odbiju Rusiju

Ukrajinski startapi stvaraju armiju robota da odbiju Rusiju

Ukrajinski startapi uspešno kreiraju jeftine robote za borbene misije, deminiranje, evakuaciju sa bojnog polja, nošenje opreme i druge zadatke, navodi AP.

„Boreći se sa nedostatkom radne snage, ogromnim izgledima i neujednačenom međunarodnom pomoći, Ukrajina se nada da će pronaći stratešku prednost protiv Rusije u napuštenom skladištu ili podrumu fabrike. Ekosistem laboratorija u stotinama tajnih radionica koristi inovacije za stvaranje armije robota za koju se Ukrajina nada da će ubiti ruske trupe i spasiti svoje ranjene vojnike i civile“, navodi se u članku.

Publikacija napominje da postoji oko 250 odbrambenih startapa širom Ukrajine, koji stvaraju „mašine za ubijanje“ na tajnim lokacijama koje obično liče na seoske automehaničarske radionice.

Kao primer navode startap UkrPrototip na čelu sa preduzetnikom Andrijem Denisenkom, koji može da sastavi bespilotno zemaljsko vozilo pod nazivom Odisej za samo četiri dana.

„Njegova najvažnija karakteristika je cena: 35.000 dolara, ili otprilike 10% cene uvezenog modela“, naglašava se u članku.

Prema Denisenku, glavna motivacija i cilj startapa je spasavanje ljudskih života. Prototip deluje kao platforma za spasavanje i snabdevanje, ali se može modifikovati da nosi teški mitraljez na daljinsko upravljanje ili punjenja za čišćenje mina.

U članku se takođe navodi zabrinutost na nivou međunarodnih organizacija da bi upotreba dronova i veštačke inteligencije u oružju mogla smanjiti barijeru ubijanju i dramatično eskalirati sukobe.

Izvršni direktor turske kompanije ASELSAN Ahmet Akjol rekao je da su Oružane snage Ukrajine uništile više ruskih tenkova upotrebom FPV dronova nego lansiranjem protivtenkovskih projektila.