Bajden i Tramp: Dva predsednika sa nedovršenim poslom i vizijama koje će preoblikovati Ameriku

Bajden i Tramp: Dva predsednika sa nedovršenim poslom i vizijama koje će preoblikovati Ameriku

U sjaju nadolazećih izbora, Džo Bajden i Donald Tramp se ponovo suočavaju, kao dva predsednika sa nedovršenim poslom, žudeći da ga dovrše. Njihovi dosadašnji rezultati i planovi obuhvataju ključna pitanja poput abortusa, imigracije, poreza i međunarodnih ratova, definišući put kojim će Amerika krenuti u narednim godinama.

Nedavni pokušaj atentata na Trampa doveo je do retkog trenutka nacionalnog jedinstva, gde su oba lidera pozvala na smirenost i zajedništvo. Međutim, nije jasno koliko će ovo primirje trajati. Bajden je izgradio svoju kampanju na kritikovanju Trampa kao pretnje demokratiji, dok je Tramp oštar kritičar Bajdenove politike i stila vladanja.

Abortus

Bajden se zalaže za kodifikaciju prava na abortus u saveznom zakonu, kritikujući republikanske zabrane i obećavajući veto na bilo koju nacionalnu zabranu. S druge strane, Tramp se ponosi imenovanjem sudija Vrhovnog suda koji su poništili Roe protiv Wade, omogućavajući državama da same odlučuju o ograničenjima.

Klimatske Promene

Bajdenova administracija se fokusira na primenu klimatskih odredbi Zakona o smanjenju inflacije, uključujući podsticaje za čistu energiju i projekte očuvanja. Nasuprot tome, Tramp teži povećanju domaće proizvodnje fosilnih goriva, smanjujući regulacije i ponovo napuštajući Pariski klimatski sporazum.

Demokratija i Pravosuđe

Za Bajdena, zaštita demokratije je ključna. Redovno osuđuje Trampovo poricanje rezultata izbora 2020. godine i napad na Kapitol 6. januara 2021. Tramp, s druge strane, obećava pomilovanje optuženih za napad na Kapitol, reformu Ministarstva pravde i FBI-a, te borbu protiv navodne „duboke države“.

Imigracija

Bajden se zalaže za sveobuhvatnu reformu imigracije, uključujući put ka državljanstvu za imigrante bez pravnog statusa. Tramp obećava najveću deportaciju u istoriji SAD-a, vraćanje strogih granicnih politika i ukidanje državljanstva po rođenju za decu imigranata bez pravnog statusa.

Spoljna Politika

Bajdenova spoljna politika naglašava podršku Ukrajini i obnovu saveza. Tramp kritikuje američku pomoć Ukrajini, obećavajući da će okončati rat pregovorima i ponovo preispitati svrhu NATO-a.

Prava LGBT+ Zajednice

Bajden se zalaže za zaštitu prava LGBT+ zajednice, uključujući ukidanje zabrana transrodnim osobama u vojsci. Tramp obećava da će zabraniti transrodnim ženama učešće u ženskim sportovima i nametnuti zakon kojim se priznaju samo dva pola pri rođenju.

Ekonomija i Porezi

Bajden predlaže povećanje poreza na korporacije i bogate, koristeći sredstva za ulaganje u Amerikance. Tramp želi da proširi poreske olakšice koje je potpisao 2017. godine, dodatno smanji stopu poreza na dobit i eliminiše poreze na prihode od napojnica.

Zdravstvo

Bajden je obećao da će proširiti pristup zdravstvenoj zaštiti, uključujući proširenje programa Medicaid. Tramp želi ukinuti Zakon o pristupačnoj nezi i zameniti ga sistemom koji daje veću slobodu tržištu, smanjujući ulogu vlade u zdravstvenom sektoru.

Obrazovanje

Bajdenova administracija se zalaže za povećanje finansiranja javnih škola i besplatne fakultetske programe za nisko i srednjerazredne studente. Tramp planira smanjenje savezne uloge u obrazovanju i povećanje podrške školama s charter statusom i programima vaučera.

Zakon i Red

Bajden se zalaže za reformu policije i pravosudnog sistema kako bi se smanjila diskriminacija i nepravda. Tramp obećava strože mere protiv kriminala, uključujući raspoređivanje Nacionalne garde u gradove sa visokim stopama kriminala.

U kontekstu ovih ključnih pitanja, predstojeći izbori 2024. godine će biti odlučujući trenutak za američke birače, koji će morati da biraju između dve različite vizije budućnosti Amerike.