EU: Pomoć Ukrajini mora ostati prioritet tokom mađarskog predsedavanja

EU: Pomoć Ukrajini mora ostati prioritet tokom mađarskog predsedavanja

Poslednjih dana rastu tenzije između evropskih institucija i Mađarske, koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU. Dvadesetak država članica Evropske unije upozorilo je Budimpeštu da podrška Ukrajini mora ostati prioritet za evropski blok, a neke zemlje izrazile su „bes i razočarenje” zbog puta mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvu.

Tenzije su posebno izražene tokom današnjeg sastanka ministara finansija u Briselu, prenosi agencija AFP Beta. Švedska ministarka finansija, Elizabet Svanteson, izjavila je da je Orbanov odlazak u Moskvu „uvreda ne samo za Ukrajinu, već i za svih ostalih 26 zemalja članica EU”, dodajući da je „besna” i „veoma tužna” zbog toga.

Nemački ministar finansija, Kristijan Lindner, takođe je izrazio razočaranje, navodeći da je „Mađarsko predsedavanje počelo sa diplomatskim usamljenim jahačem kojeg smo dočekali sa velikim razočaranjem.” Lindner je naglasio važnost podrške Ukrajini, rekavši da se u Ukrajini brani mir i sloboda cele Evrope te da Mađarska treba da zna ko su joj pravi prijatelji.

Mađarski ministar finansija, Mihalj Varga, predstavio je danas sedam prioriteta svoje zemlje za EU, uključujući konkurentnost, demografiju, jačanje odbrambenih kapaciteta i akciju protiv ilegalne imigracije. Međutim, Varga nije pomenuo Ukrajinu, zbog čega je dvadesetak zemalja članica, među kojima su Francuska, Španija, Italija, Poljska, Grčka i baltičke zemlje, izrazilo žaljenje.

Holandski ministar finansija, Elko Hajnen, upozorio je da „jači smo kada smo ujedinjeni, posebno u podršci Ukrajini i ova tema mora da ostane na vrhu našeg dnevnog reda.” Varga je odgovorio da je Mađarska spremna za redovnu razmenu mišljenja o ekonomskim i finansijskim posledicama rata u Ukrajini.