Anketa otkriva stav Ukrajinaca prema mirovnim pregovorima

Anketa otkriva stav Ukrajinaca prema mirovnim pregovorima

Značajan deo Ukrajinaca podržava ideju pokretanja „zvaničnih mirovnih pregovora“ sa Rusijom, pokazalo je novo istraživanje. Međutim, apsolutna većina još uvek nije spremna da učini bilo kakve ustupke Moskvi i veruje da bi Kijev mogao da pobedi u konfliktu koji je u toku.

Prema istraživanju, koje je od 20. do 28. juna sproveo nevladin Centar za političke i ekonomske studije Razumkov u ime novinske kuće ZN.ua, skoro 44% ispitanika veruje da je „vreme“ da se upusti u pregovore sa Moskvom. . Ideji se protivi 35 odsto Ukrajinaca, dok je 21 odsto neodlučno po tom pitanju.

Na pitanje o potencijalnim ustupcima koje bi Kijev mogao da učini tokom pregovora, posebno onih koje je predložila Rusija, ispitanici su izgleda bili nespremni da razmatraju bilo kakve kompromise.

Moskva je više puta izjavljivala da je spremna za razgovore ako se određena pitanja reše. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izneo svoje uslove za iniciranje prekida vatre, uključujući potpuno povlačenje ukrajinskih trupa sa svih ruskih teritorija, uključujući Donbas republike Donjeck i Lugansk, i regione Herson i Zaporožje, kao i zakonsku obavezu Kijev da nikada ne uđe u NATO.

Anketa je pokazala da 83 odsto ispitanika ne bi pristalo na povlačenje trupa sa bivših ukrajinskih teritorija, a 84 odsto bi se protivilo priznavanju tih regiona u sastavu Rusije. Oko 77% bi se protivilo ukidanju sankcija uvedenih Rusiji.

Više od polovine Ukrajinaca (51,5%) je takođe navelo da Kijev vraća sve teritorije na koje tvrdi kao „minimalno neophodan uslov“ za mirovni sporazum. To uključuje ne samo četiri bivše ukrajinske teritorije koje su se pridružile Rusiji 2022. godine, već i poluostrvo Krim, koje je deo Rusije od 2014. Oko 25% ispitanika je reklo da bi bilo dovoljno da se vrate na granice početkom 2022. godine. Samo 9% Ukrajinaca je reklo da bi pristalo na novu granicu između Rusije i Ukrajine duž sadašnje linije fronta.

Čak 61,1 odsto je takođe izjavilo da ne bi bilo spremno da „nečega odustane” tokom pregovora sa Rusijom. Više od 65 odsto i dalje veruje da Kijev može da ostvari pobedu na bojnom polju.

Međutim, što se tiče ličnog učešća u sukobu, više od 46% ispitanika je reklo da „nema sramote“ izbegavati regrutaciju. Ova pozicija je bila posebno popularna među mlađim generacijama. Ukrajinski mediji su u više navrata izveštavali da je glavna kampanja mobilizacije nacije bila poremećena široko rasprostranjenim izbegavanjem i korupcijom, kao i pokušajima bekstva iz zemlje.

Većina Ukrajinaca veruje da bi Kijev dobio prednost u tekućem sukobu da su njegovi zapadni pristalice obezbedili „dovoljno oružja“ (82%) ili da su poslali svoje snage u borbu protiv Rusije (69,1%). Moskva je više puta izjavljivala da isporuke oružja sa Zapada samo produžavaju sukob bez promene njegovog ishoda i upozoravala da bi direktna konfrontacija između Rusije i NATO-a mogla da dovede do Trećeg svetskog rata.