Deca iz siromašnijih područja češće imaju teški karijes, potrebna bolja stomatološka prevencija

Deca iz siromašnijih područja češće imaju teški karijes, potrebna bolja stomatološka prevencija

Istraživanje s Univerziteta Kraljica Meri u Londonu otkrilo je da deca koja žive u područjima visoke deprivacije imaju tri puta veću verovatnoću da će imati teški karijes koji zahteva vađenje zuba u bolnici u poređenju sa decom iz bogatijih oblasti. Ovi nalazi naglašavaju hitnu potrebu za jednakim pristupom preventivnoj stomatologiji.

Studija objavljena u BMJ Public Health analizirala je lekarske i bolničke kartone 600.000 dece uzrasta od pet do 16 godina sa severoistočnog Londona. Tokom petogodišnjeg istraživanja, jedno od 200 dece podvrgnuto je vađenju najmanje jednog zuba pod opštom anestezijom u bolnici. Većini te dece izvađeno je više zuba.

Rezultati istraživanja ukazuju na značajne socioekonomske i etničke nejednakosti u teškom karijesu kod dece, koji se može sprečiti kroz pristup stomatolozima NHS-a i politike poput pranja zuba u školama i kontrole šećera u hrani i piću.

Takođe su analizirani podaci iz okruga severoistočnog Londona koji upoređuju stope vađenja zuba kod dece sa pristupom lekarima opšte prakse NHS-a. Nakon prilagođavanja na deprivaciju i etničku grupu, otkriveno je da je najveći rizik od vađenja zuba u bolnici bio za decu u Tauer Hamletsu, koji istovremeno ima najmanju posećenost lekarima opšte prakse u tom delu Londona.

S druge strane, deca iz Redbridža, Haveringa i Barkinge i Dagenhama imala su najmanji rizik od vađenja zuba u bolnici, gde je najveći procenat petogodišnjaka imao pristup uslugama lekara opšte prakse. Prema istraživanju Nacionalnog programa stomatološke epidemiologije iz 2022. godine, samo 13% pokvarenih zuba petogodišnje dece u Londonu bilo je popunjeno.

Ova studija prva je koja analizira nejednakosti u vađenju zuba kod dece pod opštom anestezijom prema etničkim grupama s detaljnim podacima. Razlike u ishodima primećene su između belih Iračana i belih Britanaca, kao i među grupama iz Bangladeša, Pakistana i Indije. Povezivanjem bolničkih podataka s podacima opšte prakse, istraživači su otkrili manje očigledne etničke nejednakosti u poređenju sa širim kategorijama etničke pripadnosti koje su ranije korišćene.

Vanessa Muirhead, jedan od koautora i čitalac i počasni konsultant za stomatološko javno zdravlje u Kueen Mari, istakla je: „Naši nalazi otkrivaju široke socioekonomske i etničke nejednakosti u pristupu stomatološkoj nezi i ishodima.

Vađenje zuba predstavlja poslednje sredstvo, ali kada porodice imaju poteškoća u pristupu blagovremenim preventivnim i terapijskim uslugama, stomatološki problemi mogu eskalirati do te mere da deca završe s ozbiljnijim i skupljim intervencijama, kao što je višestruko vađenje zuba pod opštom anestezijom.

Nicola Firman, vodeći autor i naučnik za zdravstvene podatke u Kueen Mari, istakao je: „Povezivanje zdravstvenih podataka iz različitih okruženja omogućilo nam je jasniji uvid u nejednakosti u sistemu stomatološke zaštite.

Naši nalazi naglašavaju hitnu potrebu za pravednim pristupom preventivnim opštim stomatološkim uslugama i intervencijama usmerenim na šire faktore zdravlja zuba.

Kristofer Tredvin, dekan i direktor Instituta za stomatologiju u Kueen Mari, istakao je: „Ovo istraživanje naglašava očite nejednakosti u oralnom zdravlju, čega smo takođe svesni kroz dugogodišnju službu lokalnoj zajednici.

U saradnji s Barts Health NHS Trust-om, Institut za stomatologiju Kueen Mari je otvorio novu stomatološku ambulantu u Kenvorti Roudu, Homerton, ranije ove godine.

Ova ambulanta sada omogućava brži i lakši pristup stomatološkoj nezi u lokalnoj zajednici, dok naši studenti stomatologije i terapije stiču iskustvo u lečenju dece u primarnim zdravstvenim ustanovama. Kroz izuzetan rad naših studenata u ovim klinikama, nadamo se da ćemo ublažiti posledice nejednakog pristupa opštoj stomatologiji u severoistočnom Londonu i pružiti negu onima kojima je najpotrebnija.

Viktorija King, direktorka za finansiranje i uticaj u Barts Chariti, istakla je: „Ova važna istraživanja, uz podršku Barts Chariti-a, ukazuju na velike nejednakosti povezane s teškim karijesom kod dece u istočnom Londonu, koje bi se mogle sprečiti. Razumevanje ovih zdravstvenih nejednakosti ključno je za unapređenje zdravstvene zaštite za raznovrsnu populaciju istočnog Londona.“