Napad bombaša samoubice na vojni objekat u Pakistanu, najmanje četiri vojnika ubijena

Napad bombaša samoubice na vojni objekat u Pakistanu, najmanje četiri vojnika ubijena

Bombaš samoubica detonirao je svoje vozilo napunjeno eksplozivom, dok su drugi pobunjenici otvorili vatru u blizini spoljnog zida vojnog objekta u severozapadnom Pakistanu rano u ponedeljak. Napad se dogodio u gradu Banu u provinciji Hajber Pahtunhva, blizu granice sa Avganistanom, rezultirajući smrću najmanje četiri vojnika i ranjavanjem desetina ljudi, uključujući civile, saopštili su zvaničnici.

Vojska zasad nije dala zvaničan komentar o incidentu. Lokalni bezbednosni zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, potvrdili su da su sve petorica napadača ubijena tokom operacije odgovora snaga bezbednosti.

Policija je opisala napad kao „koordinisani napad“ u kojem su snage bezbednosti sprečile pokušaj militanata da prodru u veliki vojni objekat u gradu Bana, gde se nalaze kancelarije vojske i domovi vojnih snaga. Helikopteri i kopnene snage nastavljaju sa operacijom kako bi se osigurala zona od daljih pretnji.

Porast napada militanata u Pakistanu, posebno na severozapadu zemlje, postao je učestaliji u poslednjim godinama. U januaru 2023, najmanje 101 osoba, većinom policajaca, izgubilo je živote kada je bombaš samoubica napao džamiju u Pešavaru.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za najnoviji napad, sumnje padaju na pakistanske talibane, Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), koji su pojačali svoje aktivnosti protiv bezbednosnih snaga od preuzimanja vlasti od strane avganistanskih talibana u susednom Avganistanu 2021.