Otkrivena nova galaksija male mase

Otkrivena nova galaksija male mase

Astronomi izveštavaju o otkriću nove galaksije u sazvežđu Korvus. Novootkrivena galaksija, koja je dobila oznaku Corvus A, ima relativno malu masu, bogata je gasovima i izolovana. Otkriće je predstavljeno u istraživačkom radu objavljenom 3. jula na serveru za pre-štampanje arXiv.

Jedan od projekata koji je otkrio mnoge kandidate za galaksije male mase u blizini je poluautomatizovano mašinsko učenje za traženje polu-razrešenih galaksija (BESEVO). Projekat se oslanja na maskiranje emisije velike površinske svetlosti od zvezda i svetlih galaksija, a zatim filtriranje slika na različitim skalama kako bi se identifikovali slabi, prošireni izvori.

Corvus A je prvi put identifikovan u starim istraživanjima snimanja spektroskopskog instrumenta tamne energije (DESI). Nedavno je tim astronoma na čelu sa Majklom G. Džonsom sa Univerziteta Arizona u Tusonu sproveo naknadna posmatranja ovog objekta koristeći objekte kao što su teleskop Magellan Clai ili Karl G. Janski Veri Large Arrai (VLA), koji omogućio im da potvrde status galaksije male mase za Corvus A.

„Korvus A je novootkrivena galaksija male mase identifikovana tokom početne faze projekta SEAMLESS“, napisali su istraživači.

Zapažanja su otkrila da zvezdano telo Korvusa A ima nepravilnu strukturu i da njegovom svetlošću dominira region mladih plavih zvezda na njegovoj istočnoj strani. Stoga su astronomi podvukli da njen plavi, grudasti i nepravilan izgled podseća na Lava P — male nepravilne galaksije koja formira zvezde u sazvežđu Lava, jedne od najmanje masivnih u Lokalnoj grupi jer se procenjuje da njena zvezdana masa iznosi oko 560.000 solarnih masa.

Prema listu, Korvus A, sa polusvetlosnim radijusom od 834 svetlosne godine, samo je nekoliko puta masivniji od Lava P i sadrži mnogo mladih zvezda čija starost ne prelazi 200 miliona godina. Studija je otkrila da je Corvus A galaksija bogata gasom bez regiona jonizovanog međuzvezdanog atomskog vodonika – takozvanih H II regiona.

Izmereno je rastojanje do Corvusa A na oko 11,3 miliona svetlosnih godina. Takođe se pokazalo da nema drugih galaksija u krugu od približno 3,3 miliona svetlosnih godina od Corvusa A, što ga čini izuzetno izolovanom galaksijom.

Astronomi su primetili da blizina Corvusa A čini ga odličnom metom za praćenje praćenja veće rezolucije i na radio i na optičkim talasnim dužinama, što bi moglo baciti više svetla na kinematiku ove novootkrivene galaksije male mase.

„Sa višom spektralnom i prostornom rezolucijom (npr. iz MeerKAT-a ili dodatnih VLA konfiguracija) trebalo bi da bude moguće i odvojiti širenje od toplog i hladnog neutralnog medija, i razlikovati doprinose od turbulencije i rotacije, u kom trenutku može biti moguće je uklopiti kinematički model i odrediti brzinu rotacije ako nagib nije premali“, zaključuju autori rada.