Aktivisti ne odustaju od protesta u Milvokiju uprkos pokušaju atentata na Trampa

Aktivisti ne odustaju od protesta u Milvokiju uprkos pokušaju atentata na Trampa

Aktivisti koji su se okupili u Milvokiju povodom početka Republičke nacionalne konvencije jasno su izrazili da pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa neće uticati na njihove planove za demonstracije tokom ove nedelje.

Ispred centra Fiserv Foruma očekuje se širok spektar organizacija i aktivista, sa najvećim očekivanim demonstracijama koje treba da započnu u ponedeljak ujutro. Koalicija Marš za RNC, koja se sastoji od lokalnih grupa, planira da izrazi proteste protiv pristupa pravima na abortus, za prava imigranata i protiv ratova, uključujući onaj u Gazi.

„Pucnjava nema nikakve veze sa nama“, rekao je Omar Flores, portparol koalicije, komentarišući subotnje pucnjave tokom Trampovog mitinga u Pensilvaniji. „Nastavićemo sa maršom kako smo planirali.“

Bezbednosni planovi, koji su razvijani više od godinu dana, ostaju isti nakon subotnjeg napada u kojem je Tramp tvrdio da mu je metak prošao kroz uho, dok su slike pokazale krvarenje iz rane. Jedna osoba iz publike je smrtno stradala, a dvojica su teško povređena, što je izazvalo široke pozive za pojačane mere bezbednosti.

Progresivna koalicija koja protestuje protiv RNC-a najavila je svoje demonstracije kao „prijateljske za porodicu“ u ponedeljak. Organizatori očekuju prisustvo između 5.000 do 10.000 posetilaca. Vojska siromašnih, sa sedištem u Filadelfiji, takođe planira popodnevni marš za ekonomsku pravdu.

Gradski zvaničnici i savezne vlasti naglasili su da im je prioritet bezbednost i sloboda govora, te su omogućili proteste u dva parka u blizini konvencije. Parkovi će biti opremljeni binama i zvučnicima za različite programe, uključujući aktiviste protiv prava na abortus, grupe veterana i političke kandidate.

Aktivisti su se pripremili za konvenciju demokrata u Čikagu sledećeg meseca koristeći iskustvo u Milvokiju, gde je očekivano prisustvo od oko 30.000 ljudi. Policija je prošla određene vežbe vezane za konvenciju, ali nije sprovela široku obuku.

„Sa svakim velikim okupljanjem, važno je da budemo pripravni“, rekao je Hilario Deleon, predsednik Republikanske stranke okruga Milvoki. „Uspeh okupljanja znači uspeh za grad.“