Bivša Trampova rivalka Niki Hejli će govoriti na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji

Bivša Trampova rivalka Niki Hejli će govoriti na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji

Bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija Niki Hejli govoriće u utorak na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, što će biti dugo očekivani govor poslednjeg velikog izazivača bivšeg predsednika Donalda Trampa na ovogodišnjim predizborima GOP-a.

Saopštenje u nedelju usledilo je dan nakon što je naoružani muškarac otvorio vatru na Trampov miting u Batleru u Pensilvaniji, u okviru čega organi za sprovođenje zakona istražuju kao pokušaj atentata. Tramp je rekao da mu je gornji deo desnog uha probušen tokom pucnjave.

Hejli, koja je takođe dva puta izabrana za guvernera Južne Karoline, dodata je na raspored nakon što u početku nije bila na listi govornika, rekao je portparol Hejli Čejni Denton. Promenu rasporeda potvrdio je republikanski zvaničnik koji je upoznat sa planovima konvencije, ali nije bio ovlašćen da javno govori.

Denton je prošle nedelje rekao da bivši guverner Južne Karoline nije pozvan na konvenciju, ali je Hejli naložila svojim delegatima da glasaju za Trampa i objavila javni poziv za jedinstvo stranke.

Tokom predizbora, Hejli je optužila Trampa za izazivanje haosa i zanemarivanje značaja saveza SAD u inostranstvu. Nije ga podržala kada je odustala početkom marta, već je čekala više od dva meseca pre nego što je rekla da planira da glasa za njega.

Tramp ju je, zauzvrat, više puta ismevao pod nadimkom „Birdbrain“, iako je smanjio svoje kritike nakon što je u martu obezbedio dovoljno delegata da postane pretpostavljeni republikanski kandidat.