Pogačar pobedio u planinskoj 14. etapi Tur de Fransa i povećao ukupnu prednost ispred Vingegora

Pogačar pobedio u planinskoj 14. etapi Tur de Fransa i povećao ukupnu prednost ispred Vingegora

Dvostruki šampion Tadej Pogačar je dominirao na planinskoj 14. etapi Tur de Fransa, produživši svoje ukupno vođstvo na skoro dva minuta. Na poslednjem usponu, Pogačar je uspeo da nadmaši svog konkurenta Jonasa Vingegora. Ovaj duel je kulminirao kada je Pogačar napao sa svega pet kilometara do cilja.

Pogačar je pretekao svog saigrača Adama Jejtsa, dok je Vingegor uspeo da zadrži zaostatak u granicama mogućeg. Slovenski biciklista je prešao liniju 39 sekundi ispred Danca Vingegora, nakon što je prešao 152 kilometra za nešto više od četiri sata.

Remco Evenepoel iz Belgije zauzeo je treće mesto, dok je Vingegor pao na drugu poziciju ukupnog plasmana. Pogačar je postigao svoju 13. pobedu u etapama Tur de Fransa, osvojivši vredne sekunde bonusa za pobedu i povećavši svoju prednost nad Vingegorom na 1 minut i 57 sekundi.

Evenepoel je zaostao 2:22 iza Pogačara, koji se pripremao za novi izazov na drugoj velikoj planinskoj etapi sledećeg dana. U subotnjoj etapi, grupa od 10 vozača se odvojila, a Nils Politt je vodio tempo za Pogačarov tim.

Na poslednjem usponu, Ben Hili je napao, ali su ga Jejts i Pogačar uspešno pretekli. Vingegor je uspeo da zadrži zaostatak, iako je izgledalo da će izgubiti više vremena. Eritrejski biciklista Biniam Girmai je i dalje držao zeleni dres najboljeg sprintera.

Naredna etapa, koja se vozi na Dan Bastilje, donosi četiri velika uspona pre završnog izazova na Plato de Beille. Trka se završava u Nici zbog Olimpijskih igara, umesto u Parizu.