Novoizabrani predsednik Irana iznosi politiku prema Rusiji

Novoizabrani predsednik Irana iznosi politiku prema Rusiji

Novoizabrani predsednik Irana, Masud Pezeškijan, u svom nedavnom članku pod nazivom „Moja poruka novom svetu“ objavljenom u Teheran tajmsu, istakao je Rusiju kao važnog strateškog partnera zemlje i obećao dalje jačanje veza sa Moskvom. Pezeškijan je naglasio da će nova administracija nastaviti da unapređuje saradnju sa Rusijom kako na bilateralnom nivou tako i u okviru međunarodnih organizacija poput BRIKS-a, Šangajske organizacije za saradnju i Evroazijske ekonomske unije. Takođe, predsednik Pezeškijan izrazio je podršku naporima za rešavanje sukoba između Rusije i Ukrajine, ističući podršku koju su Iranu pružale Kina i Rusija u teškim vremenima.

U kontekstu unapređenja odnosa sa Rusijom, Pezeškijan je istakao da se raduje intenzivnijoj saradnji sa Kinom u kontekstu novog globalnog poretka. Govoreći o odnosima sa Evropom, novi iranski predsednik je naglasio da, uprkos određenim izazovima, teži konstruktivnom dijalogu sa evropskim zemljama na osnovama međusobnog poštovanja i ravnopravnosti. U vezi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Pezeškijan je istakao da Vašington treba da prepozna realnost i shvati da Iran neće popustiti pod pritiscima.

Vladimir Putin, predsednik Rusije, je tokom sastanka sa iranskim poslanicima na 10. parlamentarnom forumu BRIKS-a u Sankt Peterburgu istakao značajan napredak u odnosima između Moskve i Teherana poslednjih godina. Putin je izrazio uverenje da će se bilateralni odnosi nastaviti razvijati pod novim iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom na stabilan način.

Pezeškijan je pobedio na nedavnim predsedničkim izborima u Iranu, osvojivši 53,7% glasova u drugom krugu, pobedivši svog rivala Saida Džalilija. Ovi izbori su organizovani nakon tragične pogibije prethodnog predsednika Ebrahima Raisija u maju ove godine.