Većina Izraelaca želi da Netanjahu podnese ostavku zbog napada 7. oktobra

Većina Izraelaca želi da Netanjahu podnese ostavku zbog napada 7. oktobra

Skoro tri četvrtine stanovnika Izraela smatra da bi premijer Benjamin Netanjahu trebalo da podnese ostavku zbog neuspeha njegove vlade tokom napada na Hamas koji se desio sedmog oktobra. Prema anketi sprovedenoj od strane Kanala 12, 72% ispitanika podržava ovu ideju. Od tog broja, 44% smatra da bi Netanjahu trebalo odmah da napusti funkciju, dok 28% sugeriše da bi ostavku trebalo da podnese nakon završetka vojne operacije Izraelskih odbrambenih snaga u Gazi.

Nakon eskalacije sukoba, građani Izraela su organizovali brojne proteste protiv Netanjahua, zahtevajući prekid vatre i povratak preostalih talaca koje drži Hamas. Napad koji se desio sedmog oktobra, iznenadio je izraelske vojne baze, gradove i ruralna područja, dovodeći do brze reakcije Izraelskih odbrambenih snaga. Mediji su opisali ovaj napad kao neuspeh obaveštajnih službi, navodeći da vojska nije uspela da održava signalni sistem na granici sa Gazom.

Ministar odbrane Joav Galan je zatražio formiranje državne komisije radi istrage neuspeha koji su se dogodili tokom napada, dok je Netanjahu izrazio stav da bi istraga trebalo da sačeka završetak konflikta.