Sudar broda grčke obalske straže i turskog ribarskog čamca u Egejskom moru

Sudar broda grčke obalske straže i turskog ribarskog čamca u Egejskom moru

Grčka obalska straža je u četvrtak izvestila o manjem sudaru svog plovila sa turskim ribarskim čamcem u grčkim vodama blizu ostrva Zourafa u severoistočnom delu Egejskog mora. Incident se dogodio nakon što je grčka obalska straža poslala svoje plovilo da protera turski čamac koji je bio u grčkim teritorijalnim vodama. Srećom, u sudaru nije bilo povređenih niti značajne štete na plovilima.

Ostrvo Zourafa poznato je po bogatim ribolovnim područjima, što često izaziva napetosti između grčkih i turskih ribarskih posada. Grčka i Turska, susedne zemlje i članice NATO saveza, često se sukobljavaju oko pitanja granica u Egejskom moru i prava na eksploataciju prirodnih resursa u regionu. Ovi sporovi su u prošlosti izazvali vojne tenzije, mada su od tada odnosi poboljšani.

Nedavni sastanak grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, koji se održao prethodnog dana, deo je šireg napora za očuvanje stabilnosti i unapređenje odnosa između ove dve zemlje.