Sarkozijeva supruga optužena u slučaju korupcije u Libiji

Sarkozijeva supruga optužena u slučaju korupcije u Libiji

Karla Bruni-Sarkozi, bivši supermodel i supruga bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, optužena je za petljanje svedoka i zaveru radi prevare zbog svoje navodne uloge u prikrivanju tvrdnji da je kampanju njenog supruga finansirao libijski lider Moamer Gadafi.

Bruni-Sarkozi je optužena u utorak i zabranjeno joj je da kontaktira sa bilo kim drugim uključenim u slučaj osim sa njenim mužem, prenela je francuska agencija AFP.

Slučaj je počeo 2011. godine, kada je Gadafijev sin, Saif al-Islam, tvrdio da je njegov pokojni otac finansirao Sarkozijevu izbornu kampanju 2007. u iznosu od oko 50 miliona evra (54,3 miliona dolara). Francusko-libanski trgovac oružjem Ziad Takieddine javio se sledeće godine tvrdeći da je lično prevezao 5 miliona evra iz Tripolija u Pariz krajem 2006. godine, a francuska policija je počela da istražuje Sarkozija 2013. godine.

Međutim, Takieddine je povukao svoje optužbe 2020. godine, što je izazvalo spekulacije da je bio podmićen ili primoran na to. Istražitelji su se fokusirali na Sarkozijevu prijateljicu, Mišel Maršand, koja je otputovala u Liban da se sastane sa Takijedinom 2020. Maršand je uhapšena 2021. i optužena za petljanje svedoka, a tužioci su tvrdili da je platila trgovcu oružjem da povuče njegove optužbe.

Tužioci sumnjaju da je Bruni-Sarkozi služila kao veza između Maršand i njenog muža otprilike u vreme dok je prvi putovao u Liban. Prema tužilaštvu, Bruni-Sarkozi je izbrisao tekstualne poruke Maršandu na dan Maršanovog hapšenja 2021. godine.

Bruni-Sarkozi je negirala bilo kakvu umešanost u navodnu šemu isplate, a njeni advokati su optužbe protiv nje nazvali „neosnovanim“.

Bruni se udala za Sarkozija 2008. godine, nakon karijera u manekenstvu i muzici, i veza sa rok ikonama Erikom Kleptonom i Mikom Džegerom. Sarkozi se razveo od svoje druge žene, druge bivše manekenke po imenu Sesilija Ciganer-Albeniz, manje od četiri meseca ranije.

Sarkozi je služio samo jedan mandat, izgubivši svoju kandidaturu za reizbor od Fransoa Olanda 2012. On je veći deo svog postpredsedničkog mandata proveo upleten u pravne skandale, a osuđen je za kršenje finansiranja kampanje i trgovinu uticajem u dva odvojena slučaja 2021. godine. Ranije ove godine, sud u Parizu je potvrdio presudu za finansiranje kampanje, izrekao je bivšem državniku uslovnu kaznu od šest meseci.

Očekuje se da će Sarkoziju sledeće godine biti suđeno za „prikrivanje pronevere javnih sredstava, pasivne korupcije, nelegalnog finansiranja kampanje i kriminalne zavere“, sve optužbe proističu iz navoda iz Libije.