Stopa smrtnosti zimskih pčela u Holandiji iznad 20%, pokazuje godišnje istraživanje

Stopa smrtnosti zimskih pčela u Holandiji iznad 20%, pokazuje godišnje istraživanje

U zimu 2023–2024, umrlo je 21,2% holandske populacije pčelinjih društava. Iako je ova stopa mortaliteta niža od one prethodne zime, ona i dalje predstavlja zabrinjavajuće visok broj pčelinjih društava koja nisu preživela ovaj zimski period.

Godišnja stopa zimske smrtnosti utvrđuje se putem ankete pčelara koju svake godine sprovode istraživači sa Vageningen Universiti & Research, u saradnji sa de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV), Imkers Nederland (IN), biodinamičkim pčelarima (BD-imkers) i profesionalnim pčelarima ( BVNI), naručilo Ministarstvo LNV.

Ove godine, posebno je jug i sever Holandije iskusio relativno visok zimski mortalitet među pčelinjim zajednicama. Naročito je u prethodnoj godini najveći zimski mortalitet zabeležen prvenstveno u istočnim, centralnim i zapadnim regionima. Međutim, takve regionalne varijacije su uobičajene jer se u pčelarskoj praksi smenjuju dobre i loše godine.

Ukupno 2.640 holandskih pčelara učestvovalo je ove godine u godišnjem istraživanju COLOSS (COLoni LOSSes, vvv.COLOSS.org), koje se sprovodi u više od 40 zemalja; Učestvovalo je 25% holandskih pčelara. Holandija ima oko 11.000 aktivnih pčelara; više od 95% su hobisti. Skoro polovina pčelara (48,3%) je izjavila da su sve njihove košnice preživele zimu, što je napredak u odnosu na prošlu godinu (38,7%). Ipak, 6,7% pčelara suočilo se sa potpuno izumrlom populacijom pčela.

Objašnjenja zimskog mortaliteta među pčelinjim društvima su raznovrsna. Na primer, smrt matice tokom zime je fatalna za košnicu. Dodatno, kombinacije faktora mogu ugroziti zdravlje pčelinjih društava. Ako pčele uđu u zimu već oslabljene, na primer, zbog kombinacije smanjenog snabdevanja hranom i bolesti, povećava se verovatnoća smrtnosti u košnici. Druga dva glavna uzroka lošeg zdravlja pčela su pčelinji virusi i parazitska grinja Varroa destructor.

Nije poznato u kojoj meri invazija azijskog stršljena u Holandiji utiče na zimsku smrtnost. Ovi stršljeni plene insektima da bi nahranili sopstvene larve. Dvesta dvadeset osam pčelara posmatralo je azijske stršljene na svojim pčelinjacima. Teško je proceniti uticaj ove invazivne vrste na mortalitet celih pčelinjih društava u Holandiji. Međutim, sumnjamo da će azijski stršljen igrati sve veću ulogu u mortalitetu holandskih pčelinjih društava.