IDF nalaže „svima“ u gradu Gazi da odu

IDF nalaže „svima“ u gradu Gazi da odu

Izraelske odbrambene snage (IDF) su izdale naredbu svim preostalim stanovnicima Gaze da napuste grad i pređu na jug, tačnije ka Deir al-Balah. Ova obaveštenja su usledila tokom intenziviranja vojnih operacija IDF-a u palestinskoj enklavi, uključujući napad na kompleks agencije UN za izbeglice, za koji tvrde da koriste Hamas i borci palestinskog Islamskog džihada.

U prethodnim danima, IDF je emitovao više upozorenja o potrebi evakuacije stanovnika Gaze, dok su izraelske trupe sprovodile operacije u zapadnom, južnom i istočnom delu grada. Prema Tajmsu Izraela, oko 200.000 Palestinaca još uvek se nalazi u severnom delu enklave, prema procenama IDF-a.

Izraelski avioni su rasporedili letke pozivajući sve stanovnike Gaze da napuste to područje zbog planiranih borbenih dejstava. Na letcima su naznačena dva sigurna puta za evakuaciju, uz uputstvo da se krene na jug.

UN-ova Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) upozorila je da će nova naredba za evakuaciju od strane Izraela dodatno pogoršati već tešku situaciju u Gazi, gde je većina stanovništva bila raseljena od početka rata u oktobru. Prema agenciji, ova direktiva će samo dodatno uvećati patnju palestinskih porodica koje su već više puta premeštane.

Humanitarni koordinator UN-a za okupiranu palestinsku teritoriju, Muhannad Hadi, izrazio je zabrinutost zbog situacije, ističući da je pomoć koju mogu pružiti daleko ispod potreba.

Tokom početnih faza invazije na Gazu, IDF je preporučio Palestincima da se evakuišu iz severnog dela enklave. Kako su vojne operacije proširile svoj domet, ljudima je naređeno da napuste i određena južna područja, uključujući istočni Kan Junis i Rafah, grad blizu egipatske granice koji je postao veliki izbeglički kamp.

IDF je saopštio da će nastaviti sa ciljanim operacijama zasnovanim na obaveštajnim podacima u Rafi i drugim delovima Gaze. Vojska je više puta isticala svoju nameru da neutrališe Hamas i druge islamističke grupe u enklavi, kao i da oslobodi preostale izraelske taoce.

Ministar odbrane, Joav Galant, obavestio je Kneset da su akcije IDF-a dovele do eliminacije preko 14,000 terorista i kolapsa vojne strukture Hamasa.