Kolumbija se plasirala u finale Kopa Amerike prvi put posle 23 godine

Kolumbija se plasirala u finale Kopa Amerike prvi put posle 23 godine

Kolumbija je ostvarila plasman u finale Kopa Amerike prvi put u 23 godine, pobedivši Urugvaj sa 1:0 uprkos igranju sa igračem manje tokom drugog poluvremena. Utakmica, koja je završena incidentima između igrača i navijača, donela je Kolumbiji šansu da se suoči sa aktuelnim šampionom Argentinom i Lionelom Mesijem u nedelju.

Džeferson Lerma je postigao pobedonosni gol u 39. minutu. Selektor Kolumbije, Nester Lorenco, istakao je značaj prevazilaženja slabosti kako bi tim mogao da raste.

Kolumbijski fudbaler Danijel Munjoz je isključen iz igre u nadoknadi vremena prvog poluvremena zbog drugog žutog kartona. Uprkos činjenici da je Urugvaj imao 61,9% poseda lopte, Kolumbija je uspela da stigne do finala prvi put od osvajanja svoje jedine titule 2001. godine.

Kolumbijski tim sada ima rekordnih 28 utakmica bez poraza, što je najduži trenutni niz u međunarodnom fudbalu za muškarce.

Utakmica je bila puna tenzija, sa sedam žutih kartona pored crvenog, a igrači oba tima su se sukobili na terenu nakon poslednjeg zvižduka. Darvin Nunjez i desetak urugvajskih igrača su se sukobili sa navijačima na tribinama.

Kolumbija će se u finalu sastati sa Argentinom u Majami Gardensu na Floridi. Argentina, koja teži svojoj rekordnoj 16. tituli u Kupu, želi da se pridruži Španiji kao jedina zemlja koja je osvojila tri uzastopna velika šampionata.

Urugvaj će igrati protiv Kanade za treće mesto u subotu uveče.

Pred prokolumbijskom publikom od 70.644 gledalaca, Urugvaj je po prvi put na turniru bio u zaostatku. Lerma je postigao gol iz neposredne blizine nakon kornera Džejmsa Rodrigeza, što je bio njegov treći međunarodni gol i drugi na turniru.

Rodrigez, koji ima šest asistencija na turniru, dobio je žuti karton u 55. minutu zbog svađe sa sudijom. Kolumbijski golman Kamilo Vargas nije morao da brani sve do 68. minuta kada je zaustavio udarac Nikolasa de la Kruza.

Luis Suarez je ušao u igru u 66. minutu i pogodio spoljnu stativu u 71. minutu. Urugvaj je očajnički pokušavao da izjednači, ali bez uspeha.

Utakmica je odigrana na temperaturi od 32 stepena Celzijusa na terenu koji je nedavno preuređen sa veštačke trave na prirodnu travu.

Ukupna posećenost turnira iznosi 1,48 miliona, što je samo 1,663 manje od ukupnog broja za turnir u SAD 2016. godine.