Saveznici u NATO-u nazivaju Kinu „odlučujućim pokretačem” ruskog rata u Ukrajini

Saveznici u NATO-u nazivaju Kinu „odlučujućim pokretačem” ruskog rata u Ukrajini

Saveznici iz NATO-a su na samitu u Vašingtonu označili Kinu kao ključnog faktora u kontekstu rata Rusije protiv Ukrajine. U završnom saopštenju, odobrenom od strane 32 članice NATO-a, istaknuto je da Kina postaje centralna tema za ovaj vojni savez. Evropske i severnoameričke članice, zajedno sa partnerima iz Indo-Pacifika, izražavaju sve veću zabrinutost zbog sigurnosnih izazova koje predstavljaju Rusija i Kina.

Peking je demantovao podršku ratnim aktivnostima Rusije, tvrdeći da se bavi isključivo normalnom trgovinom sa svojim susedom na severu. Međutim, zemlje članice NATO-a su istakle da Kina, putem svojih veza sa Rusijom i podrške ruskoj odbrambenoj industriji, doprinosi povećanoj pretnji po evroatlantsku bezbednost. U tom kontekstu, NATO je pozvao Kinu da prekine svaku podršku ruskom ratnom naporu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nezadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja NATO-a za Aziju, ističući da Kina doprinosi globalnom miru, razvoju i međunarodnom poretku. Uprkos tome, lideri Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje su poslali svoje predstavnike na samit NATO-a u Vašingtonu, kao partneri ove alijanse.

Deni Rasel, stručnjak za međunarodnu bezbednost, ocenio je novu poziciju NATO-a kao značajan korak, naglašavajući da se Peking suočava sa izazovima u odnosima sa Rusijom i Zapadnom Evropom. Rasel je istakao solidarnost ključnih zemalja u evroatlantskom i azijsko-pacifičkom regionu.

U sklopu obeležavanja 75. godišnjice NATO-a, predsednik Džo Bajden je naglasio važnost alijanse u trenutku kada Rusija pojačava proizvodnju oružja uz pomoć Kine, Severne Koreje i Irana. Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, najavio je dalje proširenje partnerstava u Indo-Pacifiku.