SAD će rasporediti oružje dugog dometa u Nemačkoj

SAD će rasporediti oružje dugog dometa u Nemačkoj

Sjedinjene Američke Države planiraju da postave rakete dugog dometa u Nemačkoj od 2026. godine, prema saopštenju vlada obe zemlje. Ovo oružje, uključujući sisteme SM-6 i Tomahavk, bilo je do skora zabranjeno na evropskom tlu zbog odredbi sporazuma iz doba hladnog rata. Vašington je prekršio sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine, što je dovelo do promene u rasporedu vojne opreme.

Prema zajedničkoj izjavi koju je objavila Bela kuća, SAD će početi postepeno raspoređivanje ovih sposobnosti u Nemačkoj od 2026. godine, kao deo dugoročnog plana stacioniranja ovih sistema. Ova odluka usledila je nakon sastanka američkih i nemačkih zvaničnika na samitu NATO-a u Vašingtonu.

Sistemi naoružanja koji će biti raspoređeni u Nemačkoj uključivaće protivvazdušnu raketu SM-6, sa dometom do 460 km, i krstareću raketu Tomahavk, koja može da pogodi ciljeve na udaljenosti većoj od 2.500 km. Takođe je najavljeno da će biti stacionirano i hipersonično oružje sa značajno većim dometom od postojećih sistema u Evropi.

Sjedinjene Američke Države su odustale od INF sporazuma 2019. godine, tvrdeći da su ruske rakete prekršile uslove sporazuma. Ova odluka je dovela do promene u geopolitičkom balansu snaga i izazvala zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Rusija je reagovala na ove poteze i najavila nastavak razvoja zabranjenog naoružanja, optužujući SAD za neprijateljske akcije.

U međunarodnoj areni, povećanje vojne prisutnosti i raspoređivanje napredne tehnologije predstavljaju izazov za očuvanje mira i stabilnosti. Očekuje se da će ove promene u vojnoj strategiji SAD i njihovih saveznika imati dugoročne posledice na bezbednost i odnose među državama.