Turski ombudsman može posetiti Rusiju da nadgleda poštovanje prava ukrajinskih ratnih zarobljenika

Turski ombudsman može posetiti Rusiju da nadgleda poštovanje prava ukrajinskih ratnih zarobljenika

Tokom onlajn sastanka, komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinec razgovarao je sa svojim turskim kolegom Šerefom Malkočem o mogućoj poseti Rusiji radi nadgledanja poštovanja prava ukrajinskih ratnih zarobljenika, rekao je Lubinets u objavi na Telegramu.

„Održao sam onlajn sastanak sa svojim turskim kolegom, glavnim ombudsmanom Šerefom Malkočom. Izrazio sam zahvalnost gospodinu Malkoču na našoj produktivnoj saradnji. Konkretno, što držimo pod kontrolom zaštitu prava ukrajinske dece u Turskoj koja su patila od ruskih agresije Razgovarali smo o jačanju zajedničkog rada sa UNICEF-om, razgovarali smo i o mogućoj poseti gospodina Malkoča na teritoriji Rusije radi praćenja poštovanja prava ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Lubinets je takođe napomenuo da su strane razgovarale o pitanju mehanizama za povratak ukrajinskih civilnih talaca. Prema njegovim rečima, sastanku je prisustvovao i Nariman Dželijal, zamenik predsednika Medžlisa krimskotatarskog naroda, kojeg su Rusi držali u zatočeništvu od 2021. On je svoje mišljenje podelio sa turskim ombudsmanom „kao osoba koja zna iz prve ruke o ruskom zatočeništvu“.

Komesar Vrhovne rade za ljudska prava rekao je da ne veruje u veliku razmenu „svi za sve“ u bliskoj budućnosti, jer ne vidi spremnost Rusije za to.