Pakistanske bezbednosne snage ubile vođu talibana u raciji u Pešavaru

Pakistanske bezbednosne snage ubile vođu talibana u raciji u Pešavaru

U sredu su pakistanske bezbednosne snage izvele raciju na skrovište pakistanskih talibana na periferiji severozapadnog grada Pešavara, što je rezultiralo pucnjavom u kojoj su ubijena četiri oficira i tri pobunjenika, saopštila je policija.

Komandant militanata Abdul Rahim bio je među pobunjenicima ubijenim u raciji koja se dogodila u gradu Matani, prema rečima lokalnog policajca Ašfaka Kana.

U saopštenju, vojska je navela da su agencije za sprovođenje zakona tražile Rahima, nudeći nagradu od 6 miliona rupija (21.500 dolara) za njegovo hapšenje. Vojska je istakla da je Rahim aktivno uključen u terorističke aktivnosti i odgovoran za napade na vojne pripadnike.

U pucnjavi su poginula dva policajca i dva vojnika, dok pakistanski talibani, poznati kao Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), nisu odmah komentarisali ovaj incident. TTP je pojačao napade na bezbednosne snage od kada su avganistanski talibani preuzeli vlast u susednom Avganistanu 2021. godine.

Pakistanski zvaničnici često optužuju avganistanske talibanske vlasti da pružaju utočište borcima TTP, optužbu koju Kabul negira. TTP negira da koristi avganistansko tlo za napade u Pakistanu.

Pešavar je glavni grad provincije Hajber Pahtunhva koja se graniči sa Avganistanom, čime je ova oblast često meta napada i destabilizacije od strane različitih militantnih grupa.