Klipersi vraćaju Nikolasa Batuma i potpisuju Derika Džonsa mlađeg i Kevina Portera mlađeg

Klipersi vraćaju Nikolasa Batuma i potpisuju Derika Džonsa mlađeg i Kevina Portera mlađeg

Nikolas Batum se vraća u Los Anđeles Kliperse, a tim će u sredu potpisati veteranskog napadača zajedno sa napadačem Derikom Džonsom mlađim i bekom Kevinom Porterom mlađim.

Batum je prošle sezone igrao u 60 utakmica za Kliperse i Filadelfiju 76erse, postižući u proseku 5,3 poena, 4,1 skok i 2,1 asistenciju. Bio je deo posla koji je doveo Džejmsa Hardena u Kliperse. Harden, koji je bio slobodan igrač, dobio je dvogodišnji ugovor koji uključuje opciju igrača, a Klipersi su u sredu zvanično objavili da on ostaje.

Batum, 35-godišnji Francuz, jedan je od sedam aktivnih NBA igrača sa 10.000 poena, 5.000 skokova i 1.500 trojki. Nije bio voljan da napusti Kliperse, pošto je treneru Tajronu Luu pripisao zasluge za spas njegove karijere.

„Teško je naći bolji konektor sa većim koeficijentom inteligencije od Nika“, rekao je Lorens Frank, predsednik košarkaških operacija Klipersa. „Nismo želeli da ga izgubimo prošle godine i osetili smo njegovo odsustvo. On igra utakmicu na pravi način, što naši navijači cene, a i mi. Oduševljeni smo što možemo da dočekamo povratak bataljonu.“

Derik Džons mlađi je prošle sezone u 76 utakmica za Dalas Maverikse beležio 8,6 poena, 3,3 skoka i jednu asistenciju u karijeri. Takođe je startovao u 22 utakmice plej-ofa, u proseku beležeći 9,1 poen, 3,5 skokova i 1,2 asistencije, pošto su Mavsi izgubili od Boston Seltiksa u finalu NBA lige. Džons, 27, je ranije igrao za Feniks, Majami, Portland i Čikago, a osvojio je NBA takmičenje u slem zakucavanju 2020.

Kevin Porter mlađi je bio neaktivan sa Klivlendom na početku sezone 2020-21 nakon optužbe za oružje van sezone, koja je kasnije odbačena. Kasnije te sezone je prešao u Hjuston. Godine 2023, Porter je optužen za krivično delo napada i davljenja nakon svađe sa bivšom devojkom u Njujorku, što je rezultiralo trgovinom u Oklahoma Siti. Thunder su ga odmah otpustili i prošle sezone je igrao u inostranstvu.

Porter je u januaru postigao sporazum o priznanju krivice u vezi sa optužbom za prekršaj bezobzirnog napada, koja od njega zahteva da završi program po nalogu suda kako bi se njegovo izjašnjavanje o krivici promenilo u nevini bez krivičnog dosijea.

U Grčkoj, Porter je prosečno beležio 22 poena, 9,3 skoka, 6,8 asistencija i 2,8 ukradenih lopti. Ovaj 24-godišnji rođeni Sijetl igrao je kolegijalno u Južnoj Kaliforniji pre nego što je draftovan sa ukupno 30. izborom 2019. Porter je nastupio u 196 utakmica za Klivlend Kavalirse i Hjuston Roketse, postižući u proseku 15,3 poena, 5,0 asistencija, 4,3 skoka i 1,1 ukradenu loptu.