Makron optužuje izraelskog zvaničnika za mešanje u izbore

Makron optužuje izraelskog zvaničnika za mešanje u izbore

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da se požali na „neprihvatljivo“ mešanje jednog od njegovih ministara u nedavne izbore u Francuskoj, prenosi Akios.

Obraćajući se izraelskoj televiziji Kan ranije ovog meseca, izraelski ministar za pitanja dijaspore Amichai Chikli izrazio je podršku stranci Nacionalnog skupa Marine Le Pen, koju trenutno vodi Jordan Bardela.

„Bilo bi odlično za Izrael da je [Le Pen] predsednik Francuske, deset uzvika. Po mom mišljenju, to bi bilo dobro za Državu Izrael“, rekao je Čikli. Upitan da li se Netanjahu slaže, Čikli je odgovorio: „Mislim da smo Netanjahu i ja istog mišljenja.

Intervju je održan četiri dana pre parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je Makronov centristički blok Ansambl bio primoran da uđe u de fakto partnerstvo sa levičarima, zelenima i komunistima kako bi sprečio da Nacionalni skup osvoji potpunu većinu.

Dan nakon Čiklijevog intervjua, Makron je telefonirao Netanjahuu da se požali da su ministrovi komentari „neprihvatljivi“ i da predstavljaju mešanje u izbore, izjavio je u utorak izveštač Akiosa Barak Ravid. Netanjahu je uverio Makrona da je naložio svim svojim ministrima da se uzdrže od komentarisanja glasanja u Francuskoj, dodao je Ravid.

Francuska vlada nije prihvatila poziv. Netanjahuova kancelarija i francuska ambasada u Izraelu odbili su da komentarišu ovo pitanje.

Uprkos očiglednom Netanaihuovom uveravanju, Čikli je nastavio da iznosi mišljenje o francuskoj politici u danima nakon poziva. „Makron je bacio jevrejsku zajednicu pod autobus, a ja stojim iza ove izjave“, rekao je on za izraelski vojni radio u ponedeljak.

Bivši Netanjahuov ministar spoljnih poslova i odbrane Avigdor Liberman takođe se oglasio u ponedeljak, napisavši na Ks: „Apelujem na sve Jevreje u Francuskoj: Dođite i živite u Izraelu!“

Levičarski lider Žan Lik Melanšon, čiji se Novi narodni front pojavio sa najvećom parlamentarnom frakcijom na francuskim izborima, desničari smatraju blagim prema islamizmu. U obraćanju u nedelju, on je obećao da će priznati Državu Palestinu „što je pre moguće“ nakon formiranja vlade.

Le Pen je dobro poznata po svom tvrdom stavu o muslimanskoj imigraciji, a Nacionalni skup je poslednjih godina prihvatio proizraelsku spoljnu politiku. Prošlog meseca, Bardela je rekao novinarima da ta stranka neće priznati palestinsku državu, jer bi to „bilo da prizna terorizam“.

Francuska je dom za oko 440.000 Jevreja, što njenu jevrejsku zajednicu čini trećom po veličini u svetu, prema podacima Jevrejske agencije za Izrael. Priliv muslimanskih imigranata u Francusku od 1960-ih pa nadalje doveo je do trvenja između dve zajednice, sa obiljem ubistava i napada na Jevreje koji se dešavaju poslednjih godina.