Iranska policija zatvorila kancelariju Turkish Airlinesa u Teheranu zbog kršenja zakona o hidžabu

Iranska policija zatvorila kancelariju Turkish Airlinesa u Teheranu zbog kršenja zakona o hidžabu

Iranska policija zatvorila je kancelariju Turkish Airlinesa u glavnom gradu Teheranu, nakon što su tamošnji zaposleni očigledno odbili da nose obaveznu maramu ili hidžab, prkoseći zakonima zemlje. Poluzvanična novinska agencija Tasnim saopštila je da su policajci u ponedeljak posetili kancelariju Turkish Airlinesa kako bi izdali prvo upozorenje zbog „nepoštovanja hidžaba“ od strane zaposlenih.

Međutim, zaposleni — koji su iranski državljani — navodno su „napravili probleme policajcima“, što je dovelo do zatvaranja. Policija je naknadno zapečatila kancelariju zbog ponašanja zaposlenih.

Prema izveštaju Tasnima, kancelariji Turkish Airlinesa biće dozvoljeno da se ponovo otvori u sredu i nastavi sa radom kao i obično. Policija je naglasila da neće zatvoriti nijedan posao zbog nepoštovanja hidžaba, ali će izdavati prva upozorenja.

Turkish Airlines nije odmah komentarisao incident.

Otvoreni prkos zakonu o maramama izbio je u masovne proteste širom Irana nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u septembru 2022. godine, nakon što ju je uhapsila moralna policija. Iako su se te demonstracije u velikoj meri smirile, izbor nekih Iranki da ostanu nepokrivene na ulici predstavlja novi izazov za iransku teokratiju.

Iranske vlasti su proteklih godina zatvorile stotine preduzeća širom zemlje zbog nepoštovanja zakona o hidžabu. To pojačanje je intenzivirano u mesecima koji su prethodili iranskim predsedničkim izborima, održanim u junu, nakon smrti predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći.

Incident u teheranskoj kancelariji Turkish Airlinesa dogodio se istog dana kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao novoizabranog predsednika Irana Masuda Pezeškijana da mu čestita na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora. Pezeškijan je na izborima pobedio tvrdolinijaša Saida Džalilija, obećavši da će olakšati sprovođenje zakona o obaveznim maramama u zemlji.

Državna novinska agencija IRNA citirala je tužioca Teherana Alija Salehija koji je rekao da nije izdat nikakav pravni postupak ili presuda u vezi sa zapečaćenjem kancelarije Turkish Airlinesa.

Iran i Turska održavaju dobre odnose, a obim bilateralne trgovine između njih iznosio je 5,4 milijarde dolara u 2023. godini. Turska je takođe popularna turistička destinacija za Irance, sa oko 2,5 miliona poseta prošle godine. Turkish Airlines je omiljeni prevoznik među Irancima zbog kraćeg vremena putovanja do Sjedinjenih Država i Kanade, u poređenju sa letovima iz arapskih zemalja u Persijskom zalivu.