Turska lansirala svoj prvi domaći satelit u orbitu

Turska lansirala svoj prvi domaći satelit u orbitu

Turska je rano u utorak lansirala svoj prvi komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Turksat 6A, u orbitu, čime će se proširiti satelitska pokrivenost zemlje i zadovoljiti njene potrebe za televizijskim emitovanjem, saopštile su vlasti.

Raketa SpaceX Falcon 9 odnela je satelit u svemir iz svemirskog lansirnog kompleksa Kejp Kanaveral na Floridi u SAD.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da ovo lansiranje označava otvaranje „nove faze“ za Tursku u proizvodnji satelita.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je prvi signal s Turksata 6A primljen 67 minuta nakon lansiranja, kao što je i planirano, dodajući da će taj satelit proširiti mogućnost praćenja turskih sadržaja na pet milijardi ljudi.

„Dovešćemo sopstvene komunikacije, naše televizijske emisije na sigurniji, bolji nivo“, rekao je, objasnivši da će Turksat 6A sad omogućavati sadržajima iz Turske da dosegnu i Indiju, Indoneziju, Maleziju i Tajland.

Turska je takođe ranije lansirala satelite pomoću raketa iz SpaceX.

Uraloglu kaže da je Turksat 6A rezultat desetogodišnjeg napora da se proizvede satelit u Turskoj, čime je ta zemlja postala jedna od 11 zemalja koje su to učinile, dodaje.