Pobunjenici ubili 5 indijskih vojnika nakon što su upali u zasedu u Kašmiru koji kontrolišu Indija

Pobunjenici ubili 5 indijskih vojnika nakon što su upali u zasedu u Kašmiru koji kontrolišu Indija

Osumnjičeni pobunjenici koji se bore protiv indijske vlasti u spornom regionu Kašmir upali su u ponedeljak na jedno vojno vozilo na jugu regiona, ubivši pet indijskih vojnika i ranivši još pet, saopštili su zvaničnici.

Nijedna pobunjenička grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad.

Napad se dogodio u okrugu Kathua u Kašmiru koji kontroliše Indija dok je vojska bila u rutinskoj patroli, rekao je policajac, govoreći pod uslovom anonimnosti, jer nije bio ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Policijska i vojna pojačanja su hitno upućena u to područje, postavljen je masivni kordon i u toku je operacija potrage, rekao je oficir.

Napadi su bili najnoviji u naletu nasilja koji je izbio u nedelju, kada je policija saopštila da su u dva okršaja ubijena dva vojnika indijske vojske i šest osumnjičenih militanata u okrugu Kulgam. Ranije tokom dana, militanti su pucali na vojni kamp u okrugu Rajuri, ranivši jednog vojnika.

Himalajski region Kašmira podeljen je između Indije i Pakistana od 1947. godine, ali ga u celini žele oboje. Dva nuklearno naoružana suseda su vodila tri rata oko Kašmira.

Indija optužuje Pakistan za naoružavanje i obuku pobunjenika da se bore protiv njegovih snaga za kontrolu nad Kašmirom, optužbu koju Islamabad poriče.

Različite pobunjeničke grupe bore se od 1989. za nezavisnost Kašmira od Indije ili nastoje da ga spoje sa Pakistanom, što podržava većina muslimanskih stanovnika Kašmira u sektoru koji kontroliše Indija. Desetine hiljada civila, pobunjenika i vladinih snaga ubijeno je u sukobu.