Zelenski: Orban nije dovoljan da „okonča ovaj rat“

Zelenski: Orban nije dovoljan da „okonča ovaj rat“

Prema Vladimiru Zelenskom, premijer Mađarske Viktor Orban nema dovoljan uticaj da bi posredovao u sukobu između Rusije i Ukrajine. Zelenski je izjavio da bi radije video Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju ili Kinu u takvoj posredničkoj ulozi. Orban je nedavno posetio Kijev gde je predložio primirje, ali je taj predlog odbijen od strane Zelenskog. Nakon posete Kijevu, Orban je otputovao u Moskvu i Peking pre samita NATO-a u Vašingtonu.

Zelenski je istakao da Mađarska nije adekvatan posrednik između Rusije i Ukrajine, tvrdeći da samo ozbiljni savezi sa jakom ekonomskom moći i vojskom mogu delovati kao posrednici. On je naglasio da će se sukob okončati kada sila sa snažnom ekonomijom i vojnom moći izvrši pritisak na Rusiju da promeni svoj kurs. Zelenski je takođe naveo da smatra da SAD, Kina i EU spadaju u red zemalja koje imaju potencijal da deluju kao posrednici.

Mađarska trenutno obavlja rotirajuće predsedavanje EU, ali je njen pokušaj posredovanja u sukobu između Rusije i Ukrajine naišao na oštru osudu najviših zvaničnika EU. Oni su nazvali Orbanovu diplomatsku misiju lažnom operacijom, ističući da EU podržava Ukrajinu i ne namerava da pregovara sa Rusijom u vezi s tim pitanjem. Kijev je takođe izrazio nezadovoljstvo zbog Orbanovog putovanja u Moskvu bez prethodnog odobrenja ili koordinacije sa Ukrajinom.

Donald Tusk, koji je domaćin Zelenskom prilikom potpisivanja bezbednosnog pakta, pridružio se kritikama Orbanove diplomatske aktivnosti, ističući da niko nema pravo da odlučuje o budućem miru u ime Ukrajine bez punog dogovora sa Ukrajinom. Orban je odbacio kritike i istakao da ne treba nikakav poseban mandat da direktno pregovara sa stranama u sukobu.

Nakon sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, Orban je pohvaljen za svoje napore u rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da stavovi Pekinga i Budimpešte u velikoj meri korespondiraju po pitanju Ukrajine.